Dostupni linkovi

Izvoz mlijeka iz BiH u Hrvatsku pod upitnikom


Ilustracija
Izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine, nakon najavljenog ulaska Hrvatsku u EU naredne godine, neće biti moguć ukoliko domaći mljekari ne dobiju certifikate za izvoz na evropsko tržište. Domaći proizvođači mlijeka optužuju vlasti u Bosni i Hercegovini za sporost u rješavanju ovog problema i prijete da, ako se ne riješi pitanje izvoza, neće dozvoliti ni uvoz mlijeka iz Evropske unije.

Izvoz mlijeka iz BiH u Hrvatsku na godišnjem nivou veći je od 40 miliona KM. Ukoliko domaći mljekari ne dobiju od Evropske kancelarija za hranu i veterinarstvo izvozne certifikate, izvoz mlijeka u Hrvatsku će od polovine 2013. godine stati.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS Miloš Radojičić upozorava da bi gubitak hrvatskog tržišta bio katastrofalan za proizvođače mlijeka.

„Mislim da će se to morati odraditi i da nije nikom u interesu da se dođe u takvu situaciju“, ističe Radojičić.

Dugoročno najveće štete će imati proizvođači mlijeka iz Federacije BiH zbog usitnjenosti proizvodnje, i mi nismo spremni za jednu tržišnu utakmicu, naglašava predsjednik Asocijacije proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić.

„Mi smo tek sada u situaciji da usaglašavamo na nivou države pravilnike o kvalitetu mlijeka i kompletnu zakonsku legislativu što se tiče EU. Primarna proizvodnja treba određeni vremenski period donošenja tih političkih odluka da bi se uopće pripremila za jednu takvu utakmicu. Preko 70 posto primarnih proizvođača u Federaciji će biti isključeno iz otkupa mlijeka iz razloga što izvršna i zakonodavna vlast u državi nisu uradili svoj dio posla na vrijeme“, kazao je Nikšić.

Pregovori sa Turskom i Bliskim istokom

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da se ovaj problem pokušava riješiti, ali ni sam ne vjeruje da će do ulaska Hrvatske u EU to biti moguće, zbog čega se, kaže, traže i alternativna rješenja.

„Pregovarali smo i postoje neki kontakti sa predstavnicima Turske i sa predstavnicima zemalja sa Bliskog istoka koje su zainteresovane za naše proizvode i mi ćemo nastojati da otvaranjem tog tržišta kompenziramo to što ćemo eventualno izgubiti tržište Hrvatske i EU“, ističe premijer Federacije BiH.
Duljko Hasić
Duljko Hasić

Bosanskohercegovačke vlasti nisu ozbiljno shvatile da se dio tržišta Hrvatske vezan za proizvode biljnog i životinjskog porijekla može izgubiti ukoliko ne budemo udovoljili odgovarajućim uvjetima i imali odgovarajuću infrastrukturu za kontrolu kvaliteta, smatra Dujko Hasić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

„Neophodno je uraditi certificiranje kada su u pitanju odgovarajuće institucije, odnosno agencije u BiH, a do sada niti jedna, uključujući i ovu krovnu - BATU, nije uspjela dobiti odgovarajući certifikat EU“, navodi Hasić.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za sva pitanja o problemima izvoza mlijeka i rješavanja certifikata uputili su nas na Kancelariju za veterinarstvo BiH.

„Našoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti je tek zadnjih mjesec dana došlo da ne kažem odakle u glavu da EU tobože postaje od 1.1. 2013. godine“, kazao je Mehmed Nikšić.

Problem u infrastrukturi i državnim organima vlasti

Zbog poznatih političkih problema oko usvajanja budžeta, BiH nije još obezbijedila ni sredstva za opremanje dva granična prelaza preko kojih će se moći izvoziti hrana biljnog i životinjskog porijekla, a rok za udovoljenje evropskih standarda je izuzetno kratak, što Hrvatska već koristi, dodaje Hasić.

„Pojedine vrste naših roba već vraćaju sa granice prema Hrvatskoj. Naime, vraćeni su na početku ove godine salata, voće i povrće, a od 1. 7. 2012. godine najvjerovatnije će vraćati i proizvode animalnog porijekla“, ocjenjuje Hasić.

Prema riječima Hasića, kada je u pitanju kvaliteta hrane iz BiH, prva prolazna kontrola Evropske komisije (EK) bila je pozitivna.

„I to nije bilo upitno, to su nam predočili iz EK. Međutim, problem je upravo u infrastrukturi i u državnim organima vlasti, ono što trebaju oni pripremiti - tehnika, laboratoriji, primjena. Pitanje je, znači, kadrovske i tehničke opremljenosti. Nažalost, u tom pogledu BiH nije napravila odgovarajuću pripremu da bi udovoljila tim zahtjevima“, kaže on.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da nadležni u BiH na rješavanju ovog problema nisu uradili ništa, zbog čega su i od predsjedavujućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zatražili pomoć.

„Mi seljaci kažemo:’Krava koja je jalova ide na klanje.’ Oni koji ne mogu uraditi svoj posao, koji ne mogu odgovoriti svom poslu, oni moraju da odu - i to smo jasno rekli gospodinu Izetbegoviću“, naglašava Usorac.

Ukoliko se desi da vlasti ne riješe problem izvoza mlijeka, mi nećemo dozvoliti uvoz u BiH, upozorava Usorac.

„Ako robe ne budu išle iz Bosne, neće ići ni u Bosnu“, riječi su predsjednika Udruženja poljoprivrednika RS.

Inspektori Evropske kancelarija za hranu i veterinarstvo tek bi trebali doći u BiH kako bi procjenili da li domaći mljekari posjeduje odgovarajuće sisteme proizvodnje i kontrole mlijeka da bi izašli na tržište EU.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG