Dostupni linkovi

Premijerka Srbije pozvala OEBS na izbore


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je pismo direktoru Kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateu Mekačiju sa zahtevom da razmotri slanje misije koja bi pratila izborni proces.

Vlada je 9. oktobra saopštila da je premijerka od ODIHR-a zatražila da pošalje Misiju za procenu potreba, kao i da odredi tim eksperata koji bi radio sa vladinim i drugim relevantnim akterima na proceni predizbornog okruženja i priprema za izbore.

"Vlada Srbije visoko ceni i stručnost i smernice ODIHR-a, koji je odigrao ključnu ulogu u negovanju atmosfere poverenja i kredibiliteta oko prethodnih izbora u Srbiji", navela je u pismu Brnabić.

Izrazila je uverenje da je dosadašnju saradnju Srbije i ODIHR-a karakterisala snažna posvećenost demokratskim vrednostima, transparentnosti i vladavini prava.

"Srbija je pokazala posvećenost poboljšanju zakonodavnog okvira i unapređenju izbornog okruženja", ocenila je Brnabić.

Opozicija traži fer uslove

Pet opozicionih parlamentarnih stranaka i organizacija u Srbiji uputile su 8. oktobra pismo međunarodnim faktorima za praćenje izbora sa zahtevom da se izjasne o izbornim uslovima.

"Da li će se izbore smatrati neslobodnim i nedemokratskim ukoliko se sprovedu bez ispunjenih preporuka iz izveštaja OEBS-a, koje se Vlada Srbije obavezala da će ispuniti", pitala je opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP).

Osim te partije, zahtev su inicirali i Pokret slobodnih građana (PSG), Pokret za preokret (PZP), Sindikat Sloga i Zeleno-levi front (ZLF).

Pismo je poslato Generalnom direktoratu evropske službe za spoljne poslove, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimiru Bilčiku, zameniku pomoćnika sekretara u Stejt departmentu Sjedinjenih Američkih Država Gabrijelu Eskobaru, ambasadorima Evropske unije i SAD u Srbiji, kao i šefovima misije OEBS-a i Saveta Evrope.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. septembra da bi izbori mogli da budu održani "već od 17. decembra", nakon što je deo opozicije zatražio njihovo vanredno raspisivanje.

Rekao je da će zajedno biti održani parlamentarni, beogradski i pokrajinski izbori, kao i lokalni u još nekim opštinama, čemu se protivi veći deo parlamentarnih opozicionih partija upozoravajući da bi to bilo nefer glasanje na kom bi još šanse bile minimalne.

XS
SM
MD
LG