Dostupni linkovi

Izvođenje dokaza tužiteljstva bliži se kraju


Tužitelj Alan Tieger
Na haškom suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću završen je dvodnevni iskaz zaštićenog svjedoka KDZ 122 na raspravi potpuno zatvorenoj za javnost. Suđenje se samo nakratko otvorilo kako bi se raspravilo o daljnjem nastavku izvođenja dokaza tužiteljstva čiji se kraj uskoro očekuje.

Suđenje je počelo u zadnjem dijelu 2009.godine, a nakon što tužiteljstvo ispita sve svoje svjedoke - s postupkom obrane započeti će Karadžić koji se od optužbi za genocid, napade na sarajevske civile i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – brani sam.

I dok se optuženi protivi izvođenju zaštićenih svjedoka koji daju iskaz bez nazočnosti javnosti, tužiteljstvo se i dalje trudi dovesti ih u Den Haag pod velikim sigurnosnim mjerama kako bi njihov identitet ostao potpuno skriven.
Neki od svjedoka insajdera koji su svjedočili javno imali su probleme povratkom u svoju sredinu.

Naime, neki od svjedoka insajdera koji su svjedočili javno imali su probleme povratkom u svoju sredinu budući da mnogi optuženici za ratne zločine i nakon 2 desetljeća od kraja rata i dalje uživaju potporu velikog broja pristalica.

No kako su se neki insajderi ipak odlučili sami na odbacivanje zaštitnih mjera predsjedavajući sudac O Gon Kwon upitao je glavnog tužitelja u procesu Alana Tiegera – hoće li preostali svjedoci koji su već svjedočili pod zaštitnim mjerama u drugim procesima i dalje ih zadržati u iskazu protiv Karadžića.

„Dakle Vijeće je na svjedoka KDZ 579, uvijek iz opreza, primjenjivalo na njega iste zaštitne mjere koje su dodijeljene drugom svjedoku. I Vijeće hoće sada čuti od tužitelja objašnjenje u vezi statusa ovog svjedoka i hoće li tužitelj zatražiti zaštitne mjere za ovog svjedoka ili ne?“, upitao je Kwon.

„Časni sude kako bih bio sasvim siguran da će informacije koje ćemo dati Vijeću biti apsolutno točne dostaviti ću ih vama na početku idućeg zasijedanja“, odgovorio je Tieger.

Još oko 20 svjedoka za Srebrenicu

Tijekom izvođenja do sada 173 svjedoka tužiteljstva Karadžić se u više navrata žalio jer su neki iskazi insajdera dati pod najvećim stupnjom zaštitnih mjera - bez nazočnosti javnosti.

Pri tom je istaknuo kako njegove pristalice nikad nisu povrijedile ni jednog od njih niti im prijetile, pozivajući ih da to nikad ni ne učine.

Prema najavi, tužiteljsto bi moglo okončati svoj slučaj već idućeg mjeseca nakon što izvede preostalih dvadesetak svjedoka u vezi zločina u Srebrenici, iza čega će s obranom početi optuženi.

Njegovog pravnog savjetnika Petera Robinsona je zanimalo hoće li tužiteljstvo ostati kod najavljenog ili se očekuju još neka iznenađenja.

„Želio bih u svrhu urednog dovođenja kraju izvođenja dokaza tužiteljstva, znati imaju li namjeru u tužiteljstvu izvesti još neke rezervne svjedoke, pozvati još neke ljude koji nisu na popisu svjedoka?“, upitao je Robinson pozivajući Sudsko vijeće da odredi rok za tužiteljstvo za dostavu traženih informacija.

Tužitelj Tieger je obavijestio suce kako se vrlo aktivno radi na tom pitanju te da će uskoro precizno obavijestiti Karadžićevog savjetnika Robinsona – kada i koji svjedoci će još dati iskaz.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG