Dostupni linkovi

Borba protiv korupcije samo deklarativna


Ilustracija
Ilustracija
Dosadašnji rad Glavne službe za reviziju javnog sektora RS nije uticao na procesuiranje kriminala utvrđenog u revizorskim izvještajima pred nadležnim entitetskim institucijama.

Iako je Vlada RS nedavno najavila odlučnu borbu protiv korupcije, dosadašnja praksa govori da su procesuirani tek slučajevi kriminala vezani za prethodne vlasti. Zbog toga opozicija u RS smatra da je najavljena borba protiv korupcije tek dimna bomba za javnost u kojoj će se, kao tvrde, procesuirati minorni slučajevi.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS od početka svog rada 2001. godine uradila je 530 izvještaja, a 109, u kojima je ustanovljeno kršenje zakona, direktno je proslijeđeno nadležnim institucijama. Nema podataka koliko je od toga istraženo i procesuirano, ali je poznato da je broj minoran. Glavni revizor RS Boško Čeko kaže da nije zadovoljan takvim epilogom.

«Neke informacije koje nama stignu iz tužilaštva, prije svega od istražnih organa, su u smislu da se istrage obustavljaju ili da se ne radi o krivičnom djelu nego da se radi o nekim prekršajima, a to uglavnom ostaje nesankcionisano», rekao je Čeko.

Pravosudne institucije pokazale su volju za procesuiranje pojedinih afera iz vremena prethodne vlasti - kao napr. za Željeznice Republike Srpske, Rafineriju nafte u Brodu i još neke slučajeve. S druge strane, bez odgovora su ostala sva pitanja u vezi sa revizorskim izvještajima koji se odnose na kršenje zakona i procedura prilikom izgradnje 200 miliona maraka vrijedne zgrade Vlade RS.

Sam glavni revizor Boško Čeko bio je izložen brojnim pritiscima da podnese ostavku nakon negativnog izvještaja o poslovanju Javnog preduzeća Putevi RS za 2006. godinu.

Ipak, entitetske vlasti nedavno su se, barem deklarativno, opredijelile za borbu protiv korupcije. Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik krajem februara uputio pismo pravosudnim institucijama, u kojem traži efikasniju borbu protiv kriminala, iz entitetske vlade stigle su i prve najave konkretnih pravaca djelovanja. Ali na pitanje da li će se raditi i po negativnim revizorskim izvještajima koji se tiču i sadašnjih vlasti, premijer RS Aleksandar Džombić kaže:

«Mi smo zauzeli stav da idemo u izmjenu i dopunu svih zakonskih rješenja koji će pojednostaviti procedure rada javne uprave u smislu inspekcijskih organa kako bismo pojednostavili tehnologiju rada javne uprave i smanjili mogućnost tačaka u kojima se može eventualno desiti korupcija. Što se tiče nalaza Glavne službe za reviziju, mi nemamo apsolutno ništa protiv da se svi nalazi procesuiraju ukoliko navoda ili djela ima u tim nalazima.»

Volja i spremnost


Ministar pravde RS Džerard Selman tvrdi da će to ministarstvo s nadležnim tužilaštvima raditi posebnu analizu i dati prioritete određenim predmetima.

«Svakako, što se tiče Glavne službe za raviziju, oni bi u ovom slučaju i u odnosu na ove zaključke Vlade trebali da dobiju prioritet»,
ocjenjuje Selman.

Da li će revizorski izvještaji dobiti prioritet ili će ostati na tome da bi „trebalo da ga dobiju“, za opoziciju u RS nema sumnje, usprkos najavljenom obračunu vlasti s korupcijom. U Srpskoj demokratskoj stranci podsjećaju da je entitetski parlament odbio zaključak te partije da se policija i tužilaštvo obavežu da dodatno analiziraju negativne revizorske izvještaje, utvrde zloupotrebe i procesuira krivce.
Stevandić: Borba protiv kriminala i korupcije biti strogo kontrolisana i neće zahvatiti krupne ribe - i preći će u sferu marketinga.

«To je SNSD većina odbila, da bi neduge poslije toga, nekih deset dana, to prihvatio i javno promovisao predsjednik Republike, što su oni svi s oduševljenjem prihvatili. Znači radi se o jednoj potpunoj kontroli toga procesa gdje se žrtvuju pioni koji više nemaju političkog pokrića»,
kazao je poslanik SDS-a u NSRS Nenad Stevandić.

Stevandić kaže da opozicija razumije strah vladajuće koalicije, koji nije motiv da se radi bolje, već da se sačuvaju funkcije.

«Samim tim će borba protiv kriminala i korupcije biti strogo kontrolisana i neće zahvatiti krupne ribe - i preći će u sferu marketinga», rekao je Stevandić.

Iz redova opozicije zbog toga ističu da javnost konstantno mora biti obavještavana o tome šta vlast nije uradila, a bila je zakonom obavezana. U uređenim državama sprega uticaja javnog mnijenja i odgovornosti političara recept je za smanjenje korupcije.

Stariji savjetnik u Švedskom državnom revizorskom uredu Toni Anglerid podsjeća da građani te zemlje imaju puni pristup informacijama iz javnog sektora.

„Mislim da među građanima postoji izraženo znanje i svijest o problemima koje imamo. A među poličarima postoji volja i spremnost da se tim problemima i pozabave“, rekao je Anglerid.

Politička volja da se korupcija i kriminal suzbiju u RS - deklarativno postoji. Da li je ona istinska, pokazaće predstojeći sudski procesi u vezi kriminala i korupcije koje javnost s nestrpljenjem očekuje. Ipak, većina sumnja da će se na optuženičkim klupama pojaviti nekadašnji ili sadašnji nosioci vlasti čija su imena u pojedinim revizorskim izvještajima.
XS
SM
MD
LG