Dostupni linkovi

Izvještaj Tužilaštva gola statistika: Nema visoke korupcije


Državni tužilac Ranka Čarapić
Državni tužilac Ranka Čarapić
U izvještaju o radu Vrhovnog državnog tužioca za prošlu godinu ne navodi se ni jedan slučaj iz oblasti visoke ili političke korupcije, tužilaštvo je samoinicijativno pokrenulo jedan slučaj u oblasti korupcije, a tokom 2012 godine nije bilo prijava za krivična djela pranje novca.

U oblasti organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i raznih zločina, državno tužilaštvo je dobilo prijave za 100 učinilaca ovih djela, pri čemu je samo državno tužilaštvo samostalno iniciralo jedan postupak.

Za stvaranje kriminalne organizacije prijavljena je 21 osoba i to za falsifikovanje isprava i krijumčarenje narkotika. U oblasti korupcije prijavljene su 62 osobe od čega su odbačene prijave protiv 27 učinilaca.

Tužilaštvo u svom godišnjem izvještaju navodi da se radi o slučajevima korupcije na srednjem nivou, odnosno u policiji, javnim preduzećima i bankama, te je na kraju godine ostali su neriješeni slučajevi protiv 260 osoba. Najveći broj krivičnih prijava podnijeli su Uprava policije i građani, dok su se u znatnom manjem broju pojavljivale nevladine organizacije i oštećena pravna lica. Finansijske istrage su sprovođene u 2012 godini samo u slučaju „Zavala“ i Automoto društvo“ Budve i nisu okončane. Takođe prošle godine nije bilo prijavljenih izvršilaca pranja novca.

Komentarišući iznesene podatke, naši sagovornici zaključuju da nema pokrenutih postupaka za visoku korupciju niti političku korupciju.

"Sami izvještaj pokazuje ono što MANS tvrdi svih ovih godina a to je da i dalje ne postoji jasna politička volja da se tužilaštvo bavi korupcijom i organizovanim kriminalom na najvišim nivoima vlasti. Kada pogledate izvještaj možete da vidite da iza same statistike stoje slučajevi koji svakako treba da budu procesuirani ali takođe možete da vidite da neke afere ne da nijesu dovedene do kraja nego nijesu ni pokrenute. U samom izvještaju, na primjer, nema ni podataka o recimo prijavama koje je MANS podnijela niti imate informaciju šta je po njima urađeno. Navodim samo primjer jedne veliek krivične prijave koju smo podnijeli još prije dvije godine a još nema rezultata. Ona se odnosi na sumnju na organizovano kriminalno djelovanje gradonačelnika Bara Žarka Pavićevića", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Zoran Vujičić, koordinator Građanske alijanse ocjenjuje da u tužilatvu moraju da se sprovedu reforme i ustavne promjene, naglašavajući podatak da je tužilaštvo iniciralo samo jedan slučaj korupcije.

"To ukazuje ili da tužilaštvo nije dovoljno osposobljeno, odnosno da nijesu prošli dovoljno obuke za finansijske istrage, ili jednostavno inicijativa koju bi oni trebali da pokrenu je dosta na niskom nivou. Ono što Građanska alijansa želi da kaže i na šta apeluje jeste da u tužilaštvu pod hitno moraju da budu izvršene reforme i da moraju da budu usvojene ustavne reforme, naročito u dijelu tužilaštva jer neke stvari pod hitno moraju da se mijenjaju. Crna Gora kao država ne može da čeka tužilaštvo da ono krene da radi svoj posao jer je to prije svega u interesu svih građana Crne Gore", navodi Vujičić.

Član skupštinskog odbora za bezbjednost iz Pozitivne Crne Gore Zoran Miljanić ocjenjuje tužilački izvještaj golom statistikom koji neće omogućiti otvaranje poglavla 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom.

"Apsolutno nema nikakvih pomaka u odnosu na 2011. godinu. Čak su možda rezultati i lošiji . Nema slučajeva korupcije na visokom nivou, nema finansijskih istraga niti onih za pranje novca. Jednostavno mogao bih citirati potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa sjednice Odbora za antikorupciju kada je rekao da smo mi daleko od organizovane borbe protiv organizovanog kriminala i osmišljene borbe protiv kriminala i korupcije. Bez krupnih riba je jasno da nema pomaka i nema otvaranja poglavlja 23 i 24. Sa ovakvim radom državnih organa do toga će jako teško doći", kaže Miljanić.

U izvještaju se kao neosnovana odbacuje većina prijava za povredu izbornog prava ili političke zloupotrebe državnih resursa, na koje su prošle godine ukazivali mediji, civilni sektor i građani, a ne navodi se ni šta je bilo sa slučajevima iz ranijih godina, kao što su sumnjive donacije DPS, za koje se interesovala Evropska komisija, ili tužba za političku korupciju u Andrijevici.

Tako je u izvještaju ponovljeno da tužilaštvo nije utvrdilo da je prebjegli odbornik u Nikšiću Drago Đurović primio mito, jer kako je između ostalog objašnjeno banke nisu zabilježile uplatu mita, da bi odbornik prešao iz opozicije na stranu vlasti i izazvao ponovljene izbore.
XS
SM
MD
LG