Dostupni linkovi

Izvještaj Stejt departmenta detektovao sistemske probleme u državi


Podgorica: prva gej parada, oktobar 2013.
Posljednji izvještaj Stejt departmenta o Crnoj Gori, prema riječima sagovornika RSE, ima vrlo oštar, kritičan ton i precizno detektuje sistemske probleme u državi.

Korupcija, nepotizam, nebrojeni izvještaji o zapošljavanju prema političkoj liniji, slaba kontrola sukoba interesa u svim granama vlasti, stalno uznemiravanje novinara i medija, neuspjeh da se riješe raniji slučajavi nasilja nad kritičarima vlasti i da se kazne državni zvaničnici za koje postoje dokazi da su bili korumpirani, neki su od problema koji se notiraju u posljednjem izvještaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava za 2013. godinu, koji je predstavio američki državni sekretar Džon Keri.

Još se konstatuje da, iako zakon predviđa kazne za korupciju zvaničnika na najvišem nivou, vlast nije efektivno primijenila propise pa ova pojava ostaje ozbiljan problem.
Za Stejt department je zabrinjavajuća i korupcija u policiji, kao i uticaj vlasti na ponašanje policije.

Vašington prepoznaje deklarativnu posvećenost vlade u borbi protiv ovog fenomena, ali konstatuje da tokom 11 mjeseci prošle godine nije pokrenut nijedan postupak protiv funkcionera na višim državnim funkcijama.

Stejt department se poziva i na istraživanje MANS-a o 333 slučaja korupcije od 2006 do 2012.

Dejan Milovac, jedan od koordinatora te nevladine organizacije za RSE kaže da ovaj izvještaj pruža jasnu sliku stanja u državi.

Dejan Milovac
Dejan Milovac
“Nažalost, takvu sliku Crne Gore ne vide crnogorska policija i crnogorsko tužilaštvo. Ono što raduje jeste što su iz godine u godinu ocjene sve konkretnije i oštrije i da ono na čemu će insistirati ne samo Stejt department nego i EU jeste vrlo fokusirana i vrlo precizna odgovornst sve ono što se dešava u Crnoj Gori. Ono što, takođe, moram da pomenem da je ohrabrujuće to što je, možda, prvi put izražena u Izvještaju korupcija, pogotovo nakon svega onoga što se dešavalo u aferi 'Snimak' i poslije nje”, tvrdi Milovac.

U dokumentu Stejt departmenta se ističe da postoje nebrojeni izvještaji o zapošljavanju prema političkoj pripadnosti ili porodičnim vezama.

Obrad Stanišić, poslanik DPS-a, vladajuće partije koja je na meti optužbi kritičara za zloupotrebu državnih resursa ovako je doživio izvještaj.

“Mi taj izvještaj treba da shvatimo veoma ozbiljno i kao jedan dobronamjeran izvještaj. Vlasti u Crnoj Gori su svjesne da borba za ljudska prava i što veće slobode mora biti odlučnija i efikasnija, što su zvaničnici bezbroj puta i naglašavali. Takođe, moramo biti uporni da se vinovnici napada na novinare i imovinu nezavisnih medija otkriju i zakonski procesuiraju. Kada je borba protiv korupcije kod nas u pitanju vjerujem da Stejt departmen do podataka nije došao samo na osnovu istraživanja NVO MANS u čije smo se izvještaje i njihovu objektivnost mogli uvjeriti u proteklih nekoliko godina već i na osnovu drugih, mnogo relevantnijih institucija u Crnoj Gori”, riječi su Stanišića.

I Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić Izvještaj Stejt departmenta smatra dobronamjernim i vrlo preciznim.

Andrija Mandić
Andrija Mandić
“Očigledno je da Izvještaj nikada nije bio oštriji, bar kada su u pitanju crnogorske vlasti. Mislim da je to oslikavanje realnog stanja sa kojim se suočava i u kojem se nalazi Crna Gora i kao poslanik DF i kao opozicionar koji već dugi niz godina čeka promjene u Crnoj Gori. Ohrabren sam da najmoćnija država na planeti uočava sve one loše radnje koje je počinila vlast u nekoliko zadnjih godina a koje su kroz ovaj izvještaj veoma jasno popisane”, naglašava Mandić.

Ministar parde Duško Marković je kazao da zbog drugih obaveza nije stigao da detaljno pogleda Izvještaj. Na opaske novinara da se radi o vrlo kritično intoniranom dokumentu Vašingotna, Marković odgovara:

“Zašto bi to sada bila drama? Dobili smo upozorenje od jedne države koja ima mehanizme da prati razvoj demokratije širom svijeta pa i u Crnoj Gori. Uopšte ne bih polemisao sa tim izvještajem, pogledaću ga i pročitati. Znate da se taj izvještaj ne bazira samo na činjenicama nego i na informacijama i ocjenama koje dolaze sa različitih adresa. Nekada je dio tog izvještaja stvar percepcije a percepcija je jednako opasna kao i realna opasnost”.
  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG