Dostupni linkovi

Izvinjenje policije zbog neadekvatne reakcije u KBC Podgorica


Kliničko - bolnički centar u Podgorici, ilustrativna fotografija
Kliničko - bolnički centar u Podgorici, ilustrativna fotografija
Postupanje i profesionalnost policije je na sve težem ispitu u situaciji kada se gomilaju neriješeni slučajevi i povećava stopa kriminaliteta, od oružanih pljački do teških ubistava.

Nedavna opsada Kliničkog centra, maltretiranje osoblja i nedužnih građana od strane samozvanog Zagoričkog klana koje nije naišlo na adekvatan odgovor policije dodatno je narušilo povjerenje građana u policiju i produbilo staru sumnju da svi ne uživaju isti tretman

Nakon što je osnovni državni tužilac odredio dvodnevni pritvor dvojici članova samozvanog Zagoričkog klana pod sumnjom da su u Kliničkom centru počinili više krivičnih djela, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević je u untervjuu državnoj televiziji priznao da je postupanje policije tokom divljanja samozvanog Zagoričkog klana u podgoričkoj bolnici bilo, kako kaže neadekvatno:

“Naša je ustavna obaveza da se svaki građanin osjeća sigurno .Ako imamo događaje koji tu vrstu povjerenja prema ministarstvu i Upravi policije mogu da poljuljaju, a na žalost dešavanje u KBC je jedno od takvih dešavanja, o tome ćemo morati utvrđivati odgovornost i to u vrlo kratkom roku. I ovim putem zaista želim da iskoristim priliku, imajući u vidu da smo danas dobili kvalifikaciju tužilaštva i da to da postupanje policije nije bilo najefikasnije, da se izvinim osoblju KBC -a koje je u subotu veče bilo na svojim veoma važnim i napornim zadacima. Želim da im se izvinim zbog neadekvatnog postupanja policije.”

Čitava priča krenula je nakon što su mediji objavili da policija nije preduzela gotovo ništa pošto je osoblje KBC-a obavijestilo da je izloženo teroru grupe mladića koji su sporne večeri u urgentni centar doveli druga koji je sebi ispalio metak u glavu. Iako su bahati mladići maltretirali medicinsko osoblje, lomili stakla i oštetili imovinu bolnice zahtjevajući od nadležnih da ih uvedu u operacionu salu, gdje su ljekari ukazivali pomoć njihovom drugu, po dolasku policije niko od kabadahija nije uhapšen. U startu se policija branila da niko od osoblja nije podnio prijavu protiv grupe mladića i da su joj ruke vezane, dok je uplašeno osoblje bolnice konstatovalo da je vjerovalo da je sam poziv policiji bio prijava. Na kraju je tužilaštvo ocijenilo da su krivična djela ipak počinjena, a odjeljenje za unutrašnju kontrolu MUP-a pokrenulo je istragu povodom ovog slučaja – pod pritiskom javnosti.

Ekipa koja sebe zove Zagoričkim klanom odavno sije strah po Podgorici, njihova imena često se pojavljuju u crnoj hronici, ali su do sada uvijek puštani da se brane sa slobode, iako iza sebe imaju niz krivičnih djela od nasliničkog ponašanja, nanošenja teških tjelesnih povreda, držanja oružja i eksplozivnih materijala do pokušaja ubistva. Tako je bilo i kada je ova grupa u julu 2012. maltretirala osoblje i posjetioca bazena Sportskog centra Morača.

Tom prilikom pripadnici takozvanog Zagoričkog klana nanijeli su teške tjelesne povrede zaposlenima na ulazu bazena, a prema izjavama očevidaca zatim su divljali i mahali pištoljem naočigled prestravljenih građana, među kojima je bilo i djece.
Član Skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Andrija Mandić kaže da je sa te pozicije više puta ohrabrivao tužilaštvo i policiju da počnu da rade svoj posao:

“Primijetio sam da je ministar policije često ili više puta naglašavao taj slučaj u KBC-u, a ja sam imao prilike da se juče sretnem sa direktorom Urgentnog centra, gospodinom Dobričaninom i saznam više detalja u vezi sa čitavom tom stvari. Ono što je važno jeste da reakcije policije treba da budu pravovremene kao što je i važno da znamo da u čitavoj toj situaciji uz sve ono što je ministar uradio – uputio izvinjenje i naglašavao, da tamo niko nije imao ni teže ni lakše povrede. Ja bih bio prezadovoljan i pozdravio bih posebno ministra unutrašnjih poslova da je osim te nedavne nemile situacije pomenuo da je ispred KBC svojevremeno ubijen jedan mladi čovjek naočigled ljekara, medicinskih sestara, velikog broja svjedoka koji su svi, navodno, vidjeli samo jednu dlakavu ruku ali niko nije video glavu. To na žalost ministar nije pomenuo, a i to spada u korpus onih 30 neriješenih ubistva u Crnoj Gori i to je važno da otvorimo kao temu.”
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG