Dostupni linkovi

Ruski analitičar optužen da je lagao FBI


Slučaj je pokrenut u okviru istrage koju je vodio specijalni savetnik Džon Daram (na slici), koga je bivši predsednik SAD Donald Tramp imenovao da ispita poreklo FBI-ove istrage o vezama između Rusije i njegove predsedničke kampanje 2016. (arhivska fotografija)
Slučaj je pokrenut u okviru istrage koju je vodio specijalni savetnik Džon Daram (na slici), koga je bivši predsednik SAD Donald Tramp imenovao da ispita poreklo FBI-ove istrage o vezama između Rusije i njegove predsedničke kampanje 2016. (arhivska fotografija)

Ruski analitičar koji je prikupio informacije za takozvani "Stilov dosije" o potencijalnim vezama između Rusije i predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine optužen je da je lagao federalne istražitelje Sjedinjenih Američkih Država.

Optužnica ruskog analitičara Igora Dančenka u pet tačaka tereti za davanje lažnih izjava kada su ga agenti FBI ispitivali o dosijeu, rekao je 4. novembra Džon Daram, specijalni tužilac kojeg je imenovalo Ministarstvo pravde SAD za vreme Trampove administracije.

Na kratkom saslušanju u četvrtak u Virdžiniji, sudija za prekršaje Tereza Bjukenen naložila je Dančenkovo puštanje na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara, nakon što je njegov advokat rekao sudu da živi sa porodicom u Virdžiniji.

Dančenkov advokat je naveo da će se njegov klijent izjasniti da nije kriv po optužbama. Tužilac je rekao da bi, ako bude proglašen krivim, Dančenko mogao da se suoči sa do pet godina zatvora po svakoj tački optužnice.

U optužnici se navodi da je Dančenko između juna i novembra 2017. davao lažne izjave u vezi sa izvorima određenih informacija koje je dao jednoj britanskoj istraživačkoj firmi, a koju tužilac Daram nije identifikovao.

Dančenko je bio glavni istraživač Kristofera Stila, bivšeg britanskog zvaničnika obaveštajne službe, koji je pripremio dosije za advokatsku firmu koja je predstavljala Demokratsku stranku i predsedničku kampanju Hilari Klinton 2016.

Takozvani Stilov dosije, koji se pojavio nakon američkih predsedničkih izbora 2016. godine, sadržao je niz neproverenih tvrdnji koje povezuju Donalda Trampa sa Kremljom – uključujući da Rusija ima kompromitujući materijal o republikanskom kandidatu. Tramp je negirao sve optužbe.

Tokom vremena, FBI je istražio tvrdnje iz dosijea, ali nije mogao da potvrdi ili potkrepi većinu svojih navoda, navodi se u optužnici. Dančenko je ranije sugerisao da informacije koje je ponudio Stilu nisu bile zamišljene da budu prikazane kao neosporna činjenica i da nije odgovoran za to kako je Stil objavio informacije.

Dančenko je više puta demantovao navode da je ruski agent.

Istraga u SAD koju je vodio specijalni savetnik Robert Miler na kraju je otkrila da se Rusija mešala u izbore 2016, ali nije našla dovoljno dokaza o dosluhu između Trampove kampanje i Rusije.

XS
SM
MD
LG