Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hoće li Hrvatska izručiti kurdskog aktivistu Turskoj?


Hrvatski sudovi su udovoljavanjem zahtjevu za izručenjem Orala Turskoj prekršili Europsku konvenciju o ljudskim pravima

Europski sud za ljudska prava traži očitovanje Hrvatske zbog odluke da izruči Turskoj Kurda koji u Švicarskoj ima politički azil, a kojeg Turska traži pod optužbom za terorizam. Kurd Nurettin Oral uhapšen je ovog ljeta temeljem Interpolove tjeralice. Rok za očitovanje istječe 23. siječnja.

Hrvatska se prema meni ponaša kao Turska, prenosi u izjavi za Radio Slobodna Europa riječi kurdskog aktivista Nurettina Orala koji već šest mjeseci u osječkom istražnom zatvoru čeka izručenje Turskoj njegova odvjetnica Sandra Dražić Karalić.

„On misli da je Hrvatska izjednačena s Turskom po pitanju ljudskih prava, a notorna je činjenica da je Turska suspendirala primjenu Europske konvencije o ljudskim pravima. Znači, on uspoređuje hrvatsko postupanje sa onim u Turskoj, osim što ga ovdje fizički ne zlostavljaju.“

Iako je Nurrettin Oral već 13 godina u Švicarskoj sa obitelji i tamo ima politički azil, i iako su i Hrvatska, i Turska i Švicarska članice Vijeća Europe, hrvatska policija Oralovim hapšenjem i hrvatski sudovi udovoljavanjem turskom zahtjevu za izručenjem Orala Turskoj prekršili su ne samo Europsku konvenciju o ljudskim pravima, nego i recentnu hrvatsku praksu, kažu u nevladinim udrugama za ljudska prava.

„Čak su zanemarili i svoju recentnu praksu u vrlo sličnom slučajevima gdje se isto tako radilo o državljanima Turske, gdje je bilo odlučeno da se ne može ljude vraćati u Tursku, jer bi tamo bile ugrožene njihove slobode, a eventualno i životi“, kaže pravnica zagrebačkog Centra za mirovne studije (CMS) Vanja Bakalović.

Iako pravosuđa drugih europskih zemalja poput Njemačke ili Italije odbijaju turske zahtjeve, hrvatsko pravosuđe odobrilo je izručenje Orala Turskoj i još se samo čeka odluka ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. Odvjetnica Dražić Karalić, koja je u stalnom kontaktu s Oralom, podnijela je ustavnu tužbu Ustavnom sudu Hrvatske za koju vjeruje da će zaustaviti postupak izručenja.

„Svaki tjedan idem kod njega. On je upoznat i sa ustavnom tužbom – ja sam mu je i prevela. Rekla sam i da će Ustavni sud vrlo brzo odlučivati i stvarno je promptno reagirao. Vrlo brzo!“

Europska konvencija o ljudskim pravima zemljama potpisnicama zabranjuje izručenje državama u kojima im prijeti progon, tortura i neljudsko ili ponižavajuće kažnjavanje, ili im može biti ugrožen život. A kako Oralu u Turskoj prijeti ozbiljna opasnost od mučenja i od nepravičnog suđenja pred specijalnim sudom, i Europskom sudu za ljudska prava podnesen je zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se spriječilo izručenje Orala Turskoj.

Sud je odmah od hrvatskih vlasti zatražio da ih izvijeste u kojem je stadiju postupak za njegovo izručenje i što je poduzeto s ciljem procjene njegovih pritužbi, posebice onih koje se odnose na moguća kršenja zabrane od mučenja. Rok za dostavu odgovora je utorak u podne, a sud je uvjeren da odluka o izručenju neće biti donesena prije toga.

Kako su neke zemlje znale zloupotrebljavati Interpolove tjeralice, Interpol je formirao tijelo koje proučava njihovu tjeralica, i Vanja Bakalović kaže da će im biti dostavljen i Oralov slučaj.

„Postoje ovlasti Interpola da provjeri – postoji li mogućnost da se radi o politički montiranim procesima, i kao odgovor na to postoji mehanizam po kojem Interpol može 'obrisati' tjeralicu upravo kada se radi o izbjeglicama. Baš smo u procesu sakupljanja dokumentacije i traženja od Interpola da izbriše tjeralicu za gospodina Orala, zajednički – odvjetnica i CMS.

Nurettin Oral je aktivist ljevičarke Kurdske radničke stranke PKK koja već četvrt stoljeća vodi gerilsku borbu protiv turskih vlasti. Bio je uhapšen i zatvoren u Iraku, od 2002. godine je u Švicarskoj gdje je 2005. godine dobio politički azil. Turska traži njegovo izručenje zbog kaznenog djela „povrede nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta“. Turske vlasti su već nekoliko godina pod oštrim kritikama europskih vlada i organizacija za ljudska prava zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava političkih protivnika.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG