Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ki Mun pozvao na prekid blokade Gaze
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je u nedelju izralesku blokadu Gaze i pozvao na njeno ukidanje.

Ki Mun se takođe sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koji je isti dan dobio i poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame za sastanak u Beloj kući.

Ki Mun je posetio Gazu, koju kontroliše radikalni palestinski pokret Hamas i koja je pod blokadom tri godine, zajedno sa palestinskim premijerom Salamom Fajadom.

"Palestinski narod živi u veoma teškim okolnostima čiji su normalni životi ograničeni blokadom, bezbednosnim proverama i blokiranim putevima", rekao je Ki Mun.

On je u pojasu Gaze u mestu Kan Jounis obišavši gradilište za 150 domova, čija se izgradnja finansira od strane UN, izjavio da je Izrael nedavno odobrio protok građevinskih materijala koji su neophodni da se projekat završi.

"To je pozitivan korak i verujem da nam je potrebno još više. Stalno stavljam do znanja izraelskim liderima da njihova politika blokade nije održiva, da je pogrešna i da uzrokuje neprihvatljivu patnju",
rekao je Ki Mun.

Pre nekoliko dana četvorka koju čine Ujedinjene nacije, Rusija, SAD i Evropska unija izdala je saopštenje u kojem nastoji da oživi novi krug indirektnih mirovnih pregovora koji su blokirani pre nego što su i počeli.

Ki Mun je pojas Gaze posetio po završetku tronedeljne ofanzive protiv islamskih militanata u januaru 2009. godine, kada je prošao područjima gde su stotine kuća i fabrika bile uništene.

Ista politika u Jerusalimu i Tel Avivu

Poziv Netanjahuu za sastanak u utorak o bliskoistočnim mirovnim naporima je uručio Džorž Mičel, američki izaslanik za Bliski istok, saopšteno je iz kancelarije izraelskog premijera.

Barak Obama i Benjamin Netanjahu prilikom susreta u Beloj kući 18. maja 2009.
Poziv je upućen na početku današnjeg susreta Netanjahua i Mičela u Jerusalimu, navodi se u saopštenju.

Mičel je danas započeo novu misiju na Bliskom istoku, u nastojanju da ponovo pokrene mirovni proces.

Početak pregovora odložen je zbog krize u odnosima SAD i Izraela koja je izbila pre dve nedelje, nakon najavljenog plana izraelske vlade o izgradnji domova za Jevreje u istočnom Jerusalimu.

Netanjahu je danas izjavio da je na sastanku vlade odbacio mogućnost da se zamrznu planovi o naseljavanju Jerusalima.

"Građevinska politika u Jerusalimu ista je kao u Tel Avivu"
, rekao je Netanjahu i podvukao da će izraelske vlasti "nastaviti da izgrađuju Jerusalim, kao što to čine u poslednje 42 godine".

"Što se nas tiče izgradnja u Jerusalimu je ista kao i izgradnja u Tel Avivu i to je nešto što smo jasno stavili do znanja američkoj administraciji",
rekao je on, prenosi AFP.
XS
SM
MD
LG