Dostupni linkovi

Izrael zabrinut zbog 'iranskog nuklearnog programa'


Izraelski premijer Naftali Bennett
Izraelski premijer Naftali Bennett

Izrael je spreman iskoristiti svoje "pravo na samoodbranu" kako bi spriječila Iran da razvije nuklearno oružje, poručio je izraelski premijer Naftali Bennett na sastanku sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grossijem.

Na sastanku u Jeruzalemu, održanom 3. juna, Bennett je optužio Teheran da obmanjuje svijet o svojim atomskim aktivnostima.

Istaknuo je da je zabrinut zbog "kontinuiranog napretka Irana prema razvijanju nuklearnog oružja", saopćeno je iz Bennettovog ureda.

Izraelski premijer ukazao je na hitnu potrebu mobiliziranja međunarodne zajednice kako bi "spriječiila Iran da dobije nuklearno oružje".

Bennett je rekao da Izrael preferira diplomaciju, ali zadržava pravo na samoodbranu i djelovanje, ukoliko međunarodna zajednica ne uspije.

Bennettovo upozorenje dolazi usred zaustavljenih napora oživljavanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, s ciljem sprječavanja Irana da razvije nuklearno oružje.

Ovaj značajan sporazum ukinuo je većinu sankcija u zamjenu za obuzdavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.

Dogovor je propao nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma i ponovno uveo oštre sankcije Iranu.

Napori administracije predsjednika SAD Joea Bidena da oživi sporazum počeli su u Beču u aprilu prošle godine, ali su od tada propali.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi najavio je u aprilu da će njegova zemlja nastaviti aktivnosti na nuklearnom razvoju jer su pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama u zastoju.

Raisi je na obeležavanju iranskog državnog dana nuklearne tehnologije 9. aprila rekao da će iranska administracija podržati ubrzanje istraživanja "miroljubive" nuklearne tehnologije.

Izrael je bio odlučni protivnik nuklearnog sporazuma iz 2015. i pozdravio je jednostrano povlačenje Trumpove administracije iz sporazuma.

Vjeruje se da je Izrael jedina atomska sila na Bliskom istoku, ali ta zemlja odbija potvrditi ili poreći da ima nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG