Dostupni linkovi

Izraelsko putešestvije mimo mjera racionalizacije


Crnogorski i izraelski zvaničnici, 23. novembar 2011.
Crnogorski i izraelski zvaničnici, 23. novembar 2011.
Uprkos konstantnoj retorici o potrebi smanjenja troškova, crnogorska Vlada, čini se nema iskrenu namjeru da eliminiše nepotrebne izdatke iz državnog budžeta, o čemu svjedoči i brojnost delegacije koja boravi u Izraelu, čija je masovnost impresionirala i samog ministra vanjskih poslova Milana Roćena.

"Mi želimo da poslujemo sa vama, želimo da bude što više vašeg kapitala u Crnoj Gori, da vidimo više vaših turista u Crnoj Gori" - riječi su crnogorskog ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji se, otvarajući poslovnu konferenciju "Vrata ka Crnoj Gori" u Izraelu, osvrnuo na masovnost crnogorske delegacije.

U Izrael je otputovala grupa od skoro 40 članova, a koliko je njena brojnost bila impresivna, govori i činjenica da je i sam Roćen, otvarajući skup, poručio kako mu se čini da je pola Crne Gore u Izraelu.

"Vidim mnogo prijatelja, mnogo poznatih ljudi ovdje, pa imam osjećaj kao da sam u Crnoj Gori", rekao je šef crnogorske diplomatije, koji je podsjetio na anegdotu u vezi posjete jedne crnogorske delegacije kineskoj pokrajini Buidžo, kada su domaćini, čuvši koliko Crna Gora ima stanovnika, navodno, pitali - pa što nijeste svi došli.

U Izrael nijesu mogli baš svi građani Crne Gore, ali je Roćen utješio domaćine rekavši - Evo, nijesmo mogli svi doći, ali pola Crne Gore jeste.

Poslanik opozicione Nove srpske demokratije Novica Živković kaže da će crnogorska delegacija koja je otputovala u Izrael potrošiti veliki novac, a da od toga neće biti nikakve koristi.

"Ja mislim da je to uzaludno trošenje para naroda i bespotrebno rasipanje. Čuo sam tu opasku gospodina Roćena da je tamo pola Crne Gore. Nije bilo pola ali je neprimjereno mnogo bilo predstavnika izvršne vlasti. Ako su ostalo bili privrednici koji su išli o svom trošku onda se to i nekako može tolerisati ali ja vjerujem da je sve to otišlo o trošku Ministarstva vanjskih poslova i da se tamo lijepo provedu i ispričaju neku priču kako će biti investicija iz Izraela. Ja lično sumnjam u bilo kakav uspjeh te brojne delegacije osim što su turistički lijepo prošetali", kaže Živković.

Ministri Avgdor Liberman i Milan Roćen u Izraelu, 23. novembar 2011.
Ministri Avgdor Liberman i Milan Roćen u Izraelu, 23. novembar 2011.
Pored šefa diplomatije Milana Roćena sa dva saradnika, na izraelskoj konferenciji su bili i ministri: poljoprivrede i ekonomije: Tarzan Milošević i Vladimir Kavarić, koji su sobom poveli još po troje.

Dva predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma je bilo bez ministra Predraga Sekulića koji se trenutno nalazi u Južnoj Koreji.

Portparolku Ministarstva finansija Mariju Radenović u petak nije bilo moguće kontaktirati, kao ni portparolku Privredne komore Azru Redžić, pa nije bilo moguće saznati koliko će državu koštati izraelsko putešestvije.

Skupi automobili

Mediji su, u međuvremenu, objavili da je u delegaciji 14 članova izvršne vlasti i 25 predstavnika Privredne komore pa se čak i da je Privredna komora sufinansijer ove posjete, s obzirom na opšte stanje u državi i naročito tešku situaciju u kojoj se nalazi domaća privreda, postavlja pitanje opravdanosti ovakvog glomaznog i skupog poduhvata.

Sve se to veoma loše uklapa u konstantnu vladinu retoriku o potrebi "racionalizacije troškova", pa imajući u vidu sume koje se troše na putovanja, ni vladina odluka kojoj nema ni mjesec dana o smanjenju izdataka za telefonske račune gorivo i vozni park ne djeluje iskreno.
Samo u ovoj i prošloj godini kupljeno je skoro 80 novih automobila za državni aparat koji već raspolaže sa više od 1.600 automobila

Tome ide u prilog podatak da je samo u ovoj i prošloj godini kupljeno skoro 80 novih automobila za državni aparat koji već raspolaže sa više od 1.600 automobila i sve to u državi koja ima svega 620 hiljada stanovnika i koja se suočava sa sopstvenim velikim ekonomskim teškoćama i globalnom ekonomskom krizom.

"Mi konstantno ukazujemo, čak imamo i konkretne projekte o praćenjima korišćenja i trošenja materijalnih resursa koji su u vlasništvu države Crne Gore. Upravo kao i što je ovaj posljednji primjer mi svakodnevno možemo vidjeti i druge primjere gdje se Vlada i ostale institucije ne odnose odgovorno prema imovini građana i njihovom novcu. Jedan od primjera je i onaj ministra za ljudska i manjinska prava koji vozi automobil koji košta 50 hiljada eura a za te pare su se mogla kupiti 3 automobila koja bi u potpunosti ispoštovali sve potrebe tog ministarstva", kaže Milan Radović iz Građanske alijanse.

Poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković kaže da vladina nastojanja da smanji troškove nijesu iskrena.

"Ja mislim da Vlada to samo na papiru poštuje. Vlada ne poštuje ni neke zakone a ne neke uredbe koje donosi za potrebe domaće javnosti. Mislim da je to samo deklarativno."
XS
SM
MD
LG