Dostupni linkovi

Izraelski premijer u prvoj posjeti Bahreinu


Izraelski premijer Naftali Bennett obraća se novinarima prije odlaska u Bahrein u prvu posjetu jednog izraelskog zvaničnika ovoj zemlji

Izraelski premijer Naftali Bennett stigao je u prvu posjetu Bahreinu od kada su ove dvije zemlje uspostavile odnose prema sporazumu iz 2020. godine koji su sponzorirale Sjedinjene Države, zbog djelimično zajedničke zabrinutosti oko Irana.

Kako je saopšteno iz kancelarije izraelskog premijera on će se susresti sa bahreinskim prijestolonasljednikom i premijerom Salmanom bin Hamad al - Khalifom.

“Lideri će razgovarati o dodatnim načinima za jačanje bilateralnih veza, posebno o napretku diplomatskih i ekonomskih pitanja, sa naglaskom na tehnologiju i inovacije”, stoji u saopštenju.

Dvodnevno putovanje u Bahrein gdje se nalazi sjedište američke ratne mornarice u Zaljevu, dolazi usred pojačanih napetosti nakon raketnih napada jemenskih Huta povezanih sa Izraelom na susjedne Ujedinjene Arapske Emirate. Izrael je također i sa Emiratima normalizovao odnose 2020. godine.

Obraćajući se novinarima prije polijetanja Bennett je rekao kako se nada da će posjeta biti “poruka dobre volje i zajedničkog stava protiv zajedničkih prijetnji.”

Izrael je pojačao saradnju sa zaljevskim zemljama, a ministar odbrane Izraela boravio je 2. februara u Manami, glavnom gradu Bahreina. On je tada rekao da će izraelski vojni časnik biti postavljen u Bahrein kao dio međunarodne koalicije. Također je ponuđena saradnja sa novim partnerima iz Zaljeva na području protuzračne odbrane, ali nije precizirano da li to može uključivati i prodaju raketnog presretača kratkog dometa Iron Dome.

Takve prodaje u prošlosti su dovodile do pitanja da li će sistemi biti sigurni i neće se dijeliti sa neprijateljima Izraela. Također je postojala zabrinutost da bi to predstavljalo komercijalni izazov za izvoz američke odbrane.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG