Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mirovni kvartet raspravlja o napadu na konvoj za Gazu


Demonstracije pred američkom amabasadom u Bejrutu zbog podrške Izraelu, 7. jun 2010 godine
Bliskoistočni mirovni kvartet u kome su predstavnici Rusije, SAD, Evropske Unije i UN-a, danas se sastaje s jedinim zadatkom da raspravlja o prošlonedeljnom napadu na brod koji je nosio humanitarnu pomoć za Gazu i u kome je smrtno stradalo devet ljudi.

Do ovog sastanka dolazi nakon što je Izrael odbio prijedlog generalnog sekretara UN Ban Ki-moon-a da jedan međunarodni panel provede istragu prošlonedeljnog napada na brod.

Izraelski ambasador u Washingtonu Michael Oren izjavio je američkim medijima da Izrael može sam obaviti istragu u svojim oružanim snagama i da je sposoban to obaviti.

Oren je takođe rekao da se Izrael neće ispričati za incident koji se dogodio 31 maja i u kome je devet ljudi izgubilo život.

U međuvremenu je francuski ministar spoljnih poslova Bernard Kouchner predložio da Evropska unija preuzme kontrolu saobraćaja prema Gazi s ciljem da se osigura dolazak humanitarne pomoći ali i da se spriječi dostava oružja.

"Evropska Unija mora se angažirati politički ali I na sasvim konkretan način mnogo više nego dosada, da bi se došlo do trajnog mira," rekao je Kouchner u izjavi za BBC.

U Istanbulu danas počinje regionalna konferencija azijskih zemalja i očekuje se da će se Turska založiti za osudu Izraela zbog napada na humanitarni konvoj.

Od devet aktivista ubijenih u napadu na brod, osam su bili turski državljani a deveti je imao dvojno, američko i tursko državljanstvo.

U Istambulu se očekuje prisustvo najmanje osam šefova država, uključujući predsjednika Irana kao i ruskog predsjednika vlade.

Izrael je član ove grupacije ali se ne očekuje dolazak izraelskog predstavnika u Istambul.

Turska je najvažniji partner Izraela u regionu, ali je incident od 31 maja veoma zaoštrio odnose između dvije zemlje i Turska je zaprijetila da će i vojna i trgovinska saradnja s Izraelom biti prekinute ako ne dodže do zvaničnog izvinjenja Izraela za napad na humanitarce.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG