Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael deportuje aktiviste, svijet traži reakciju


Aktivisti prilikom prelaska granice sa Jordanom, 2. jun 2010.
Izrael je započeo deportaciju nekoliko stotina propalestinskih aktivista uhapšenih ponedjeljak u izraelskom napadu na flotu koja je nosila pomoć za Gazu.

Istovremeno, jačaju pozivi širom svijeta da se sprovede nezavisna istraga o incidentu, za koji je Njujork tajms rekao da je naštetio odnosima Izreala sa arapskim svijetom ali i saveznicima. Njujorški dnevnik je u neobično oštro intoniranom uredničkom komentaru pozvao predsjednika SAD Baraka Obamu da jasno osudi napad kao neprihvatljiv i da podrži međunarodnu istragu.

Oko 120 muslimana različitih nacionalnosti stigli su u Jordan odakle će ići u svoje zemlje.

Prva grupa je preko Alenbi mosta preabačna u Jordan, a portparol izraelskog zatvora saopštio je i da je jedna grupa odvedena na aerodrom Ben Gurion u Telavivu odakle će takođe biti deportovani, većinom u Tursku.

U saopštenju iz kancelarije premijera Benjamina Netanjahua navodi se da Vlada namjerava da oko 630 aktivista iz 35 zemalja deportuje u naredna dva dana. Međutim, u saopštenju se navodi da će oko 50 ljudi ostati u zatvoru zbog njihove uloge u sukobu na brodu, jer su pod istragom.

Konačni bilanas napada izraelskih komandosa na flotilu je devet poginulih i nepoznat broj povrijeđenih.

Još nema zvaničnih inforamcija iz Ministarstva vanjskih poslova Kosova o njihovom građaninu Fuadu Ramičiju za kojeg se nezvanično tvrdi da je bio na jednom od brodova.

Međutim, kosovski mediji citiraju porodicu koja kaže da se čula sa njim i da im je on rekao da je u Izraelu, da je dobro i da čeka deportaciju.

Diplomatski put

Snimatelj iz Srbije Srđan Stojiljković koji je takođe bio na napadnutom konvoju je pušten iz pritvora.

Jedan od deportovanih, kuvajtski aktivista Abdul Rahman Failakave, razgovarao je sa izvještačima Rojtersa na granici sa Jordanom:

„Napad je bio potpuno varvarski. Koristili su legalno ali možda i ilegalno oružje, gumene metke i pravu municiju, čule su se bombe, a bačen je bio suzavac. Takođe su koristili palice kada su se iskrcali da tuku one koji su se nalazili na brodu, da bi lakše preuzeli kontrolu“.

Izraelski komandosi tvrde suprotno: da su bili primorani da se brane od aktivista koji su ih napali metalnim šipkama, noževima i oružjem.
Deportacija aktivista iz Izraela 2. juna 2010.


Ovaj incident je izazvao burnu reakciju međunarodne zajednice. Oštre osude predvodi Turska, koja je izraelsko ponašnje u ovom slučaju okarakterisala kao „ubilačko“. Konvoj pomoći za Gazu startovao je u Turskoj i veliki broj aktivista su upravo turski državljani.

Pokret za slobodnu Gazu je podržala je turska oragnizacija IHH, za koju je današnji New York Times napisao, citirajuci izraelske zvaničnike, da je ova oragnizacija povezana sa Al Kaidom i da podržava islamistički Hamas koji je na vlasti u Gazi. Takođe tvrde da je cilj zapravo bio sakupljanje oružja, ali humnitarna organizacija demantuje takve optužbe.

SAD pokušavju diplomatskim putem da smire situaciju. Državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je u Vašingtonu:

“I Turska i Izrael su veoma dobri pijatelji SAD i mi radimo sa obije strane na sređivanju posljedica ovog tragičnog incidenta“.

Negativne posljedice

Klinton je ponovila da SAD u potpunosti podržavaju poziv Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za brzom nezavisnom, kredibilnom i javnom istragom o ubistvima na flotili.

Njujork tajms je u redakcijskom komentaru napisao da "nema opravdanja za način na koji je Izrael izveo operaciju."

"Gospodin Obama mora jasno kazati da je izraelski napad bio neprihvatljiv i podržati nezavisnu međunarodnu operaciju," stoji u komentaru.

Turski je premijer Redžep Tajip Erdogan u telefononskom razgovoru sa Obamom upozorio da Izraelu prijeti gubitak svog jedinog prijatelja u regionu i da će položaj Izraela na Bliskom istoku zavisiti od njegovih budućih akcija.

Izrael je započeo evakuaciju osoblja iz ambasade u Ankari, ali za sada nema riječi o prekidu diplomatskih odnosa dvije države.

Londonski Independent danas komentarišući političke i diplomatske posljedice akcije, navodi da je na prvi pogled, reakcija Vašingtona na akciju izraelskih komandosa pokazala da se ništa bitno nije promijenilo u odnosima izmedu Izraela i njegovog najvažnijeg saveznika, ali da će incident, međutim, neminovno nepovoljno uticati na odnose dvije zemalje.

Postoje velike razlike između administracije predsjednika Baraka Obame i desničarske koalicije Benjamina Netanjahua, navodi Independent. Na olakšanje Bijele kuće, primjećuje list, Netanjahu je otkazao posjetu i predsjednik Obama nije morao pred TV kamerama pravdati ponašanje Izraela.

Ipak, neće moći zaobići druge negativne posljedice izraelske akcije u istočnom Mediteranu, piše Independent.

****
Pročitajte i ovo:
Izrael pod pritiskom zbog napada i nastavka blokade

Srpski snimatelj među privedenim aktivistima

Srpski snimatelj oslobođen

Snimatelj iz Srbije Srđan Stojiljković, priveden je sa aktivistima konvoja napadnutog na putu ka Gazi, ali je kasnije oslobođen.

Srpski mediji objavili su nezvaničnu informaciju da će snimatelj moći će da napusti Izrael za dva-tri dana.

Stojiljkovića je u pritvoru, u mestu Berševa na jugu Izraela, pre oslobađanja posetio otpravnik poslova ambasade Srbije u toj zemlji, Milutin Stanojević.

Srđan Stojiljiković, snimatelj frilenser, koji je radio za Pokret za oslobođenje Gaze, nije bio na brodu na koji su upali izraelski komandosi.

Priveden je sa grupom aktivista iz humanitarnog konvoja i bio smešten u pritvor u Berševi o čemu je konzulat u Tel Avivu obavestio izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG