Dostupni linkovi

Netanjahu dobio mandat da formira novu vladu


Benjamin Netanjahu sada ima 28 dana da održi koalicione pregovore i formira vladu, uz još 14 dana koji se mogu dodati ovom periodu
Benjamin Netanjahu sada ima 28 dana da održi koalicione pregovore i formira vladu, uz još 14 dana koji se mogu dodati ovom periodu

Izraelski predsjednik Isak Hercog dodijelio je danas mandat za formiranje nove vlade lideru partije Likud Benjaminu Netanijahuu.

Hercog je rekao da su konsultacije, koje je održao nakon vanrednih parlamentarnih izbora prošle nedjelje, pokazale da je 64 poslanika Kneseta preporučilo Netanjahua za mandatara, a 28 Jaira Lapida.

On je dodao da je 28 poslanika odlučilo da ne preporuči nijednog člana Kneseta za mandatara.

"Ne zaboravljam da je u toku pravni postupak protiv Netanjahua u Okružnom sudu u Jerusalimu i uopšte ne pojednostavljujem ovo. Netanjahuu je još moj prethodnik Ruven Rivlin dodijelio mandat", rekao je Hercog na ceremoniji u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu.

Hercog je rekao da je odlučio da Netanjahuu dodijeli mandat za formiranje vlade nakon što je razmotrio pitanja u skladu sa zakonom i dobio lidera Likuda saglasnost da preuzme ovu odgovornost.

Ceremoniji u Jerusalimu su prisustvovali članovi Kneseta i drugi zvaničnici.

Prema zakonu, Netanjahu će imati 28 dana da održi koalicione pregovore i formira vladu, uz još 14 dana koji se mogu dodati ovom periodu.

XS
SM
MD
LG