Dostupni linkovi

Netanjahu novu vladu izraelske opozicije nazvao 'opasnom'


Jair Lapid, lider centrističke stranke Ješ Atid

Izraelske opozicione stranke postigle su dogovor o formiranju nove vlade koja bi okončala dvanaestogodišnji mandat premijera Benjamina Netanjahua, prenosi BBC.

Jair Lapid (57), lider centrističke stranke Ješ Atid, najavio je da se uspostavljena koalicija sastoji od osam frakcija.

Prema aranžmanu rotacije, šef desničarske stranke Jamina, Naftali Bennett (49), prvo će biti premijer, prije nego što tu poziciju preda Lapidu.

Netanjahu je, međutim, za novu "ljevičarsku" vladu rekao da je "opasna".

U svojim prvim komentarima od postizanja sporazuma, Netanjahu pozvao je članove Kneseta (izraelski parlament) "izabrane glasovima desnice" da se usprotive koaliciji, koja još treba da bude odobrena parlamentarnim glasanjem prije nego što se položi zakletva.

Ne očekuje se da će se glasanje održati narednih nekoliko dana, a još uvijek postoji šansa da bi ova novoosnovana koalicija mogla biti osujećena.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu protiv je sporazuma njegovih političkih protivnika - od ljevice do desnice - koji su formirali dogovor o širokoj koalicionoj vladi kojom žele okončati njegovu dugogodišnju vladavinu.

"Svi zastupnici izabrani glasovima desnice moraju se protiviti ovoj opasnoj ljevičarskoj vladi", napisao je na Twitteru Netanjahu, koji je već 12 godina premijer.

To je prvo javno oglašavanje Netanjahua, lidera desničarske stranke Likud, protiv formiranja koalicije koju je u srijedu (2. juna) uveče objavio centristički političar Jair Lapid, oko 35 minuta prije isteka roka za sastav vladajuće koalicije.

Nakon četvrtih izbora u dvije godine, koji su održani 23. marta, Likud, Netnjahuova stranka, i njegovi saveznici, kao ni protivnici, nisu osvojili većinu zastupnika.

Koaliciju koju predvodi Lapidova stranka Ješ Atid čine i Bennettova stranka Jamina (Desno), centristički Plavo-bijeli bivšeg ministra odbrane Bennyja Gantza, lijeva stranka Meretz, Laburistička stranka, sekularno-nacionalistička stranka Jisrael Beitenu bivšeg ministra odbrane Avigdora Liebermana i Nova nada bivšeg ministra obrazovanja Gideona Saara, koji je otišao iz Likuda.

Netanjahu kontroliše 30 mjesta u 120-članom Knesetu, gotovo dvostruko više od Lapidove stranke Ješ Atid, a povezan je s najmanje tri druge vjerske i nacionalističke stranke.

Zašto je došlo do eskalacije izraelsko-palestinskog konflikta?

Tokom svog premijerskog mandata, Netanjahu je bio i ostao polarizirajuća figura u zemlji i inostranstvu, piše Reuters.

Njegovi rivali naveli su krivične prijave protiv njega kao glavni razlog zašto je Izraelu potrebna promjena rukovodstva, tvrdeći da bi on mogao da koristi novi manat za legalizaciju imuniteta kako bi se zaštitio.

XS
SM
MD
LG