Dostupni linkovi

Počela saslušanja u UN o kršenjima ljudskih prava Izraela prema Palestincima


Novinarka Širin Abu Akleh ubijena je u maju 2022. godine i njena smrt deo je istrage Nezavisne istražne komisije UN
Novinarka Širin Abu Akleh ubijena je u maju 2022. godine i njena smrt deo je istrage Nezavisne istražne komisije UN

Serija javnih saslušanja sa žrtvama navodnih izraelskih kršenja ljudskih prava počela je u ponedeljak, 7. novembra, u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, a Izrael ih je odbacio kao "lažna suđenja".

Nezavisna istražna komisija, koju je prošle godine uspostavilo najviše tijelo UN-a za ljudska prava, planira petodnevna saslušanja za koja kaže da će biti nepristrasna i ispitati navode i izraelskih i palestinskih vlasti, javlja agencija Rojters.

Međutim, Izrael je rekao da su saslušanja sazvana bez najave i ukazao na "anti-izraelski" dnevni red.

„Ovo (istražna komisija) i sazivanje ovih lažnih suđenja sramote i potkopavaju Savet za ljudska prava“, navodi se u saopštenju koje je objavila diplomatska misija Izraela u Ženevi.

Kancelarija UN za ljudska prava ranije je odbacila navode o pristrasnosti i rekla da Izrael nije sarađivao sa Komisijom.

U fokusu prvog skupa saslušanja biće izraelska zatvaranja nekoliko palestinskih organizacija u avgustu i ubistvo palestinsko-američke reporterke Širin Abu Akleh u maju.

Kancelarija UN za prava saopštila je da njeni nalazi ukazuju na to da su novinarku ubile izraelske snage, dok je izraelska istraga zaključila da je verovatno da ju je nenamerno ubio izraelski vojnik.

Prvog dana svedočiće tri predstavnika zatvorenih palestinskih nevladinih organizacija.

Ni saslušanja ni Savet za ljudska prava UN nemaju zakonska ovlašćenja, ali istrage koje je pokrenuo Savet ponekad se koriste kao dokazi pred nacionalnim ili međunarodnim sudovima.

Pet stvari koje treba da znate o izraelsko-palestinskom sukobu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Pored Izraela, njihov saveznik Sjedinjene Države kritikovale su Savet UN za ljudska prava zbog navodne "hronične pristrasnosti" protiv Izraela, zbog čega su napustile to telo 2018. i u potpunosti se pridružile tek ove godine.

Tročlana Komisija je nastala nakon 11-dnevnog sukoba u maju 2021. tokom kojeg je poginulo 250 Palestinaca u Gazi i 13 ljudi u Izraelu. Mandat istrage uključuje navodna kršenja ljudskih prava pre i posle toga i nastoji da istraži osnovne uzroke tenzija, navodi agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG