Dostupni linkovi

Izrael: Učenici neće moći da uđu u školu bez negativnog testa na COVID-19


Izraelska tinejdžerka dobija vakcinu "Fajzer/Biontek"
Izraelska tinejdžerka dobija vakcinu "Fajzer/Biontek"

Generalni direktor Ministarstva obrazovanja Izraela Jigal Slovik najavio je u nedelju, 26. septembra, da deci koja ne pokažu negativan test na COVID-19 neće biti dozvoljeno da uđu u škole.

Kako je naveo, obrazovni sistem je spreman za otvaranje posle gotovo čitavog meseca obeležavanja verskih praznika.

Pojedini vrtići će se otvoriti sredinom sledeće sedmice, a čitav obrazovni sistem vraća se redovnoj aktivnosti u četvrtak, preneli su izraelski mediji.

Zvaničnik ministarstva obrazovanja je izjavio da veruje da će roditelji testirati svoju decu kod kuće pre nego što ih ponovo pošalju u škole.

"Mislim da nema drugog načina da odgovorimo na pandemiju već da verujemo roditeljima i prebacimo na njih što veću odgovornost za njihovu decu", rekao je Slovik, objasnivši da se ministarstvo brine za odgovor na pandemiju i poštovanje karantina.

Na pitanje šta će se desiti ako učenik dođe u školu bez testa, on je odgovorio da takvi učenici neće moći da uđu u školu, te da će roditelji biti informisani i moraće da dođu po svoju decu.

Slovik je takođe rekao da podržava odluku da nastavnici koji nisu vakcinisani i odbijaju testiranje na COVID-19 ne dobijaju plate. U ovom trenutku oko 300 učitelja i nastavnika odbija obe opcije.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravlja Izraela najavilo da će od 3. oktobra važiti nove restrickije, a između ostalog će se od onih koji su se oporavili od COVID-19 tražiti da prime jednu dozu vakcine, ako je od tada prošlo šest meseci, kako bi mogli da dobiju takozvanu zelenu propusnicu.

Nova pravila znače da će 1,2 miliona Izraelaca kod kojih je dijagnostikovan virus od početka pandemije uz one koji imaju pozitivan serološki test morati da prime jednu dozu vakcine da bi dobili zelenu propusnicu, navode izraelski mediji.

Nova mera će stupiti na snagu isti dan kada će biti ukinute zelene propusnice onima koji nisu primuli treću buster dozu vakcine posle šest meseci od druge.

U Izraelu je više od tri miliona od 9,3 milion stanovnika dobilo buster dozu.

U četvrtom talsu pandemije u Izraelu je zabeležen rekordan broj zaraženih u jednom danu, gotovo 11.000, ali je broj onih kojima je potrebno bolničko lečenje manji nego u ranijim slučajevima što se pripisuje velikom broju vakcinisanih.

U subotu je urađeno gotovo 67.000 testova i zabeleženo 2.616 novih slučajeva zaraze, što znači da je stopa zaražavaja 3,9 odsto, da se nastavlja trend opadanja broja inficiranih, prenose izraelski mediji.

XS
SM
MD
LG