Dostupni linkovi

Masovni protesti u Izraelu zbog reforme pravosuđa se nastavljaju


Desetine hiljada na protestu u Tel Avivu, 27. maja 2023.
Desetine hiljada na protestu u Tel Avivu, 27. maja 2023.

Izraelci su 27. maja ponovo izašli na ulice Tel Aviva 21. nedelju zaredom protiv kontroverznih planova desničarske vlade za reformu pravosuđa, nekoliko dana nakon što je parlament odobrio državni budžet, prenela je agencija AFP.

Demonstranti su se okupili i u drugim većim gradovima, Haifi i Beršebi, kao i na desetinama raskrsnica i lokacija širom zemlje, kiritikujući ono što vide kao pretnju demokratiji Izraela.

Vladini predlozi reformi bi umanjili autoritet Vrhovnog suda i dali bi političarima veća ovlašćenja u pogledu izbora sudija.

U martu je premijer Benjamin Netanjahu najavio "pauzu" kako bi omogućio razgovore o reformama, koje su se odvijale kroz parlament i podelile naciju.

Dijalog koji je u toku nije doveo do većeg pomaka, a parlament je u sredu odobrio državni budžet, a Netanjahu je obećao da će nastaviti sa "naporima da postignemo što je moguće šire razumevanje o pravnoj reformi“.

Izraelski mediji navode da je na ulice Tel Aviva izašlo desetine hiljada ljudi.

Vlada koju je Netanjahuova stranka formirala sa ekstremno desničarskim i ultraortodoksnim koalicionim partnerima, tvrdi da su reforme potrebne kako bi se napravio balans u ovlašćenjima između zakonodavne i pravosudne grane vlasti.

XS
SM
MD
LG