Dostupni linkovi

Izrael posthumno uručio medalje Pozdercima i Kneževiću


Dodela nagrada u Beogradu, 18. mart 2013.
Dodela nagrada u Beogradu, 18. mart 2013.
Ambasador Izraela Josef Levi uručio je u ponedeljak uveče u Beogradu u ime Muzeja holokausta Jad Vašem medalje "Pravednik medju nacijama" porodicama Vojislava Kneževića i Nurije i Devlete Pozderac zbog spasavanja Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Medalje su primili potomci odlikovanih Stojan Knežević i Sadeta Pozderac, a svečanosti je prisustvovao i potomak porodice Pozderac Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupstine UN.

"Rizikujući svoje živote i živote svojih porodica, ovi heroji su iskupili čovečanstvo", rekao je ambasador Levi.

„Klanjamo se ovim herojima koji su nas naučili velikoj lekciji o ljubavi i samilosti. Pozdravljamo ih kao dobre hrišćane i muslimane, ali pre svega kao izuzetna ljudska bića. U ime jevrejskog naroda, želim da im sa ovog mesta kažem hvala,“ poručio je ambasador Izraela.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić rekao je da je neizmerno ponosan na svoje poreklo i na svoje pretke, koji su u Drugom svetskom ratu ustali protiv zločina nad jevrejskim i srpskim sugrađanima.

Napominjući da on lično ničim nije zaslužio to priznanje pošto nije bio ni rođen u to vreme, Jeremić je ocenio da to što Izraelci taj čin ni posle 72 godine nisu prepustili zaboravu, predstavlja poruku da smisao života na prostoru bivše Jugoslavije ne treba tražiti samo u pamćenju preživljenog zla, već i dobra.

Vuk Jeremić na dodeli
Vuk Jeremić na dodeli
"Kao posledica onoga što nam se dogodilo, mi danas nemamo ovde praktično nijedan narod koji je zadovoljan svojim položajem, i imamo skoro sve iz čijih dubina se tako često čuje kako je za zlo koje im se događa krivac onaj drugi, koji živi pored njih", rekao je Jeremić.

On je upozorio da budućnost Balkana pokušava da se svede na komadanje nečijeg nacionalnog i državnog prostora, ukazujući da se u čitavom regionu "pred nama otvara niz nestabilnih društava, kulturna regresija i opasnost od povratka u siromaštvo".

"U najvećem delu balkanskih elita, nažalost, ne vidimo razumevanje te opasnosti. Često ga neki ne vide ni kod nas, posebno kada veruju kako je upravo komadanje države temeljac boljitka za sve, nazivajući to prihvatanjem realnosti", kazao je Jeremić.

Sadeta Pozderac, ćerka Nurije i Devlete, rekla je da su njenom ocu razni emisari nudili da bira koje hoće ministarstvo, ali da je on odgovorio „vlast koja ubija nevine ljude nije naša vlast“.

Stojan Knežević rekao je da je njegov otac Vojislav rizikovao svoj život jer mu je humanost bila jača od straha.

Vojislav Knežević, iz Kikinde, uspeo je da iz logora na Starom Sajmištu spase svoju suprugu Anu, Jevrejku, kao i njenu sestru Margitu i njeno četvoro dece, dok su Pozderci, koji su živeli u Cazinu, spasili lekara Izidora Levija i njegovu suprugu Klaru, kao i Salomona Monija Atijasa, zbog čega je muzej holokausta Jad Vašem doneo odluku da im posthumno dodeli medalju "Pravednik među nacijama".
XS
SM
MD
LG