Dostupni linkovi

Posrednici nastavljaju napore za primirje u Gazi, navodi Izrael


Palestinski dečak sedi ispred stambene zgrade uništene u izraelskom napadu na Rafu, Pojas Gaze, 9. mart 2024.
Palestinski dečak sedi ispred stambene zgrade uništene u izraelskom napadu na Rafu, Pojas Gaze, 9. mart 2024.

Napori da se postigne sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze su u toku, saopštila je u subotu izraelska obaveštajna agencija Mosad, uprkos slabim nadama za primirje tokom svetog muslimanskog meseca ramazana.

Mosad je saopštio da se šef te službe David Barnea u petak sastao se s američkim kolegom, direktorom CIA-e Vilijamom Bernsom (William Burns), kako bi razgovarao o sporazum koji bi omogućio oslobađanje talaca koje drži Hamas, palestinska ekstremistička organizacija koju SAD i EU smatraju terorističkom.

"Kontakti i saradnja sa posrednicima se nastavljaju sve vreme u nastojanju da se suze razlike i postignu sporazumi", naveo je Mosad.

Izrael i Hamas, ekstremistička islamistička grupa koja vlada Pojasom Gaze, međusobno su se optužili zbog zastoja u pregovorima uoči ramazana, koji počinje 10. marta ili oko tog datuma.

Izvor Hamasa rekao je za Rojters da je malo verovatno da će delegacija te grupe ponovo otići u Kairo tokom vikenda radi razgovora.

Egipat, SAD i Katar posreduju u pregovorima o primirju od januara. Poslednji dogovor je doveo do jednonedeljne pauze u borbama u novembru tokom koje je Hamas oslobodio više od 100 talaca, a Izrael oko tri puta više palestinskih zatvorenika.

Hamas krivi Izrael za ćorsokak u pregovorima o dužem prekidu vatre i oslobađanju 134 taoca za koje se veruje da se još drže u Pojasu Gazi – navodeći da odbija da da garancije za okončanje rata ili povlačenje svojih snaga iz priobalne enklave.

Mosad je naveo da Hamas učvršćuje poziciju i da nastoji da nasilje eskalira u regionu tokom ramazana. Izraelski zvaničnici poručili su da će se rat završiti tek porazom Hamasa, dok je zahteve te grupe odbacio premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

U izjavi u subotu povodom ramazana, šef Hamasa Ismail Hanije obećao je da će Palestinci nastaviti da se bore protiv Izraela "sve dok ne povrate slobodu i nezavisnost".

Glad odnosi tek rođene u Pojasu Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Za pet meseci izraelske vazdušne i kopnene ofanzive u Pojasu Gaze je ubijeno skoro 31.000 Palestinaca, navodi ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

Rat je pokrenut napadom Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 ljudi, dok su 253 uzete za taoce.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG