Dostupni linkovi

Poslednjih par dana u Gazi ubijeno više od deset izraelskih vojnika


Fotografija vojnika u Pojasu Gaze koju je objavila izraelska vojska 22. decembra 2023.
Fotografija vojnika u Pojasu Gaze koju je objavila izraelska vojska 22. decembra 2023.

Više od deset izraelskih vojnika ubijeno je u borbama u Pojasu Gaze poslednjih par dana, saopštila je izraelska vojska u nedelju, posle nekih od najkrvavijih dana rata od početka izraelske kopnene ofanzive krajem oktobra.

U borbama u centralnom i južnom delu Pojasa Gaze u petak i subotu je ubijeno 13 izraelskih vojnika, što pokazuje, kako navodi AP, da Hamas i dalje pruža jak otpor izraelskim trupama posle više od dva meseca kampanje.

Rast broja poginulih među izraelskim trupama verovatno će biti važan faktor u javnoj podršci Izraelaca ratu koji je počeo kada su militanti predvođeni Hamasom upali na jug Izraela 7. oktobra, ubivši 1.200 i uzevši 240 za taoce.

Muzika umjesto zvuka aviona: Palestinka svira za raseljenu djecu Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Rat je razorio delove Pojasa Gaze, gde je, prema podacima zdravstvenih zvaničnika pod kontrolom Hamasa, ubijeno više od 20.000 Palestinaca i raseljeno skoro 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika palestinske teritorije.

Izraelci i dalje čvrsto stoje iza zacrtanih ciljeva zemlje da slome vladajuće i vojne kapacitete Hamasa i oslobode preostalih 129 zarobljenika. Ta podrška je uglavnom ostala stabilna uprkos rastu međunarodnog pritiska naspram izraelske ofanzive i povećanja broju poginulih i patnji Palestinaca.

Međutim, sve veći broj mrtvih vojnika mogao bi potkopati tu podršku, ocenjuje AP. Smrti vojnika su osetljiva i emotivna tema u Izraelu, gde je za većinu Jevreja vojna služba obavezna.

Ukupno je u ofanzivi na Pojas Gaze, prema podacima iz Izraela, ubijeno 152 pripadnika Izraelskih odbrambenih snaga.

Imena poginulih boraca objavljuju se na vrhu informativnih emisija po satu, a u maloj zemlji s oko devet miliona ljudi, praktično svaka porodica ima rođaka, prijatelja ili saradnika koji je izgubio člana porodice u ratu.

Iako Izraelci podržavaju ratne napore, takođe je ispoljen gnev protiv vlade premijera Benjamina Netanjahua, koju mnogi kritikuju zbog neuspeha da zaštiti civile 7. oktobra i da vodi politiku koja je omogućila Hamasu da ojača tokom godina.

Protest protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegove nacionalističke koalicione vlade, Tel Aviv, 23. decembar 2023.
Protest protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i njegove nacionalističke koalicione vlade, Tel Aviv, 23. decembar 2023.

U subotu uveče, hiljade ljudi demonstriralo je pod kišom u Tel Avivu, uzvikujući "Bibi, Bibi, ne želimo te više", oslovljavajući Netanijahua njegovim nadimkom.

Netanjahu nije preuzeo odgovornost za vojne i političke neuspehe koji su doveli do 7. oktobra, rekavši da će odgovarati na teška pitanja kada se borbe završe.

U subotu je portparol izraelske vojske Danijel Hagari je rekao da trupe proširuju ofanzivu na severnu i južnu Gazu i da se bore u "složenim oblastima" u Kan Junisu, drugom po veličini gradu u Pojasu Gaze u kojem se, prema navodima Izraela, kriju lideri Hamasa.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG