Dostupni linkovi

Izrael optužio Španjolku za pomoć palestinskoj ekstremističkoj organizaciji


Izraelska policija
Izraelska policija

Izraelske vlasti optužile su danas jednu Španjolku na osnovu zakona protiv terorizma za usmeravanje velikih finansijskih donacija iz evropskih vlada zabranjenoj palestinskoj ekstremističkoj organizaciji.

Huana Ruiz Sančez (Juana Ruiz Sanchez) optužena je u vojnom sudu na Zapadnoj obali, a optužnica je kulminacija istrage finansiranja Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) koja je trajala više od godinu dana.

Tu organizaciju Izrael, SAD, Kanada i EU smatraju terorističkom.

Ruiz, koja ima državljanstvo Španije i živi na Zapadnoj obali, radila je za Odbor za zdravstvo, palestinsku nevladinu organizaciju koja obezbeđuje medicinske usluge na toj okupiranoj teritoriji, a optužena je, između ostalog, za krivična dela finansiranja terorizma.

Očekuje se da će još neke osobe koje rade ili su radile za tu organizaciju u narednim danima biti optužene za slična krivična dela, najavila je izraelska bezbednosna služba Šin bet.

Ruiz (62) je od 13. aprila bila u kućnom pritvoru, a španske vlasti su joj obezbedile konzularnu pomoć i zamenik generalnog konzula Španije ju je pratio na saslušanjima u sudu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje za Asošiejted pres.

PFLP je palestinska lenjinističko-marskistička ekstremistička organizacija koja se protivi mirovnom procesu između Izraela i Palestinaca.

Odgovorna je za više otmica aviona sedamdesetih godina prošlog veka i napade na izraelske civile, uključujući ubistvo tadašnjeg ministra turizma Rehavama Zevija 2001. godine, a deo je Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Šin bet je počeo da istražuje finansije PFLP posle napada na Zapadnoj obali u avgustu 2019. godine u kome je ubijena jedna izraelska tinejdžerka, a njen otac i brat su ranjeni, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik.

Istraga je pokazala da je najmanje sedam palestinskih dobrotovornih organizacije usmerilo desetine miliona evra PFLP koje su donirale evropske vlade i organizacije u humanitarne svrhe.

Izraelski zvaničnik je rekao da je NVO, uz druge organizacije za pomoć "delovala pod PFLP rukovodstvom i u skladu sa direktivama organizacije, kao pokriće za njeno promovisanje i finansiranje".

Iako je PFLP jedna od manjih palestinskih ekstremističkih organizacija na okupiranoj Zapadnoj obali dotok novca iz Evrope je "značajno razvijen u poslednoj deceniji" i novac evropskih vlada je pomogao da ojača.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je pozvalo evropske vlade da pojačaju nadzor finasiranja palestinskih organizacija kako bi se osiguralo da ne finansiraju one koje EU smatra nezakonitim.

Peticiju za oslobođenje Španjolke i drugih pritvorenih potpisalo je gotovo 6.000 ljudi i organizacija u Španiji, navodeći da je Izrael napao grupu za pomoć u okviru "politike represije, slabljenja i razbijanja organizacija civilnog društva Palestine".


XS
SM
MD
LG