Dostupni linkovi

Greškom ispaljena raketa na Izrael, primirje se poštuje


Palestinska porodica vraća se svojoj kući, uništenoj u nedavnim izraelskim vazdušnim napadima, nakon dogovorenog primirja, Deir Al-Balahu, Pojas Gaze, 14. maj 2023.
Palestinska porodica vraća se svojoj kući, uništenoj u nedavnim izraelskim vazdušnim napadima, nakon dogovorenog primirja, Deir Al-Balahu, Pojas Gaze, 14. maj 2023.

Jedna raketa ispaljena je u nedjelju iz Pojasa Gaze na jug Izraela za manje od 24 sata od objave prekida vatre kojim je okončan petodnevni sukob izraelske vojske i Islamskog džihada. U sukobu su poginulo 33 Palestinaca i dvoje ljudi u Izraelu.

Prije ispaljivanja rakete, koja je pala na otvoreno, činilo se da se prekid vatre, koji je stupio na snagu nešto poslije 22 sata u subotu, održava.

Niko nije preuzeo odgovornost za raketu, niti je izraelska vojska odgovorila.

Taj incident doveo je u pitanje prekid vatre kojem je posredovao Egipat, ocijenio je AP, ali se ubrzo ispostavilo da je uzrok bila tehnička greška, javili su palestinski mediji.

Najnoviji sukob Izraela i Islamskog džihada počeo je u utorak kada su ubijena trojica visokih komandira te ekstremističke organizacije u odgovoru na raketiranje iz Gaze prošle sedmice.

Njihovo ciljano ubistvo podstaklo je baražnu raketnu vatru iz Gaze, a Izrael je odgovorio napadima iz vazduha, pa je postojala je opasnost da izbije još jedan rat, sve dok nastojanja Egipta da se postigne dogovor o prekidu vatre nisu urodila plodom.

Izraelski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo najnovijim sukobom, u kojem je ubijeno najmanje šest komandira Islamskog džihada, kako je rečeno, preciznim napadima zasnovanim na solidnim obavještajnim informacijama. U sukobu je poginulo i najmanje 13 civila, uključujući žene i malu djecu.

XS
SM
MD
LG