Dostupni linkovi

Izrael ponovo izveo napade u gradu Gaza


Dim i vatra u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze posle izraelskog bombardovanja 29. januar 2024.
Dim i vatra u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze posle izraelskog bombardovanja 29. januar 2024.

Izrael je tokom noći između nedelje i ponedeljka pokrenuo napad na grad Gazu nedeljama pošto je povukao snage iz glavnog grada palestinske priobalne teritorije, rekli su tamošnji stanovnici.

U Gazi stanovnici kažu da je u vazdušnim napadima na kvartove širom grada Gaze ubijeno i ranjeno mnogo ljudi. Dok su tenkovi granatirali istočne delove grada, mornarički brodovi su ispaljivali granate i metke na obala na zapadu pojasa, rekli su oni.

Izrael je krajem prošle godine saopštio da je uglavnom završio operacije na severu Gaze. Povratak u grad Gaza, gde su stanovnici prijavili žestoke borbe u blizini glavne bolnice Al-Šifa, ukazuje, kako navodi Rojters, da rat ne ide po planu.

Među ubijenima su dva palestinska novinara, Esam El-lulu i Husein Atalah, zajedno sa nekoliko članova njihovih porodica, saopštili su zdravstveni zvaničnici i novinarski sindikat.

Stanovnici Gaze kažu da je nastavak nasilje ismevanje presude Međunarodnog suda pravde kojom se Izrael poziva da učini više da pomogne civilima.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi pod kontrolom Hamasa kažu da je u poslednja 24 sata u izraleskim napadima ubijeno 215 Palestinaca, čime je broj poginulih od početka sukoba 7. oktobra povećan na 26.637.

Izrael, koji krivi Hamas za smrt civila, naredio je nove evakuacije najnaseljenijih oblasti grada Gaze, ali ljudi kažu da je zbog prekida komunikacija poruke nisu stigle do mnogih.

Vazdušni udari izvedeni su i na grad Kan Junis na jugu Pojasa Gaze. Izrael je saopštio da su se četiri od desetina palestinskih naoružanih napadača koje je ubio u posljednja 24 sata pripremala za zasedu vojnika u blizini bolnice Al-Amal.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG