Dostupni linkovi

Izraelske snage ubile tri Palestinca


Izraelske snage u Tel Avivu nakon napada palestinskih militanata, 7. april 2022.
Izraelske snage u Tel Avivu nakon napada palestinskih militanata, 7. april 2022.

Izraelski vojnici su u sredu ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, jedan od njih je tinejdžer, a drugi advokat, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja, dok su trupe pretraživale teren nakon smrtonosnih arapskih napada u Izraelu.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su vojnici pucali i ubili 14-godišnjaka u blizini Vitlejema. Izraelska vojska je saopštila da je bacio benzinsku bombu na vojnike, koji su "koristili bojevu municiju kako bi zaustavili neposrednu pretnju".

U odvojenom incidentu, Palestinac je ubijen u pucnjavi izraelske vojske u Nablusu, u glavnoj ulici u blizini Josifovog groba, saopštilo je ministarstvo, misleći na jevrejsko svetilište gde je Izrael izvršio popravke u sredu nakon što su ga Palestinci vandalizirali.

Ministarstvo ga je identifikovalo kao Mohameda Asafa, 34, advokata koji je radio za odeljenje Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) koje dokumentuje i lobira protiv podizanja jevrejskih naselja na zemlji na kojoj Palestinci traže državu.

Zvaničnik iz jedinice PLO-a za borbu protiv naseljavanja rekao je da je Asaf vozio svoje nećake do obližnje škole i da se zaustavio pored puta da posmatra razvoj događaja u trenutku kada su izbili sukobi kod grobnice.

U saopštenju izraelske vojske o operacijama na Zapadnoj obali se navodi da je "naoružani osumnjičeni" pogođen u blizini Nablusa. Nije jasno da li se radi o Asafu.

Izraelske trupe su obezbedile područje oko grobnice dok su radovi na popravci bili u toku. Vojska je saopštila da je stotine Palestinaca bacalo kamenje i benzinske bombe na vojnike, koji su odgovorili paljbom i merama za rasterivanje okupljenih.

U blizini Ramale ubijen je još jedan Palestinac u sukobima koji su izbili nakon što su izraelske snage izvršile raciju, saopštilo je Palestinsko ministarstvo zdravlja. Izraelska vojska i policija nisu odmah komentarisali ovaj događaj.

Na snimcima se vidi kako desetine Palestinaca bacaju kamenje na izraelska oklopna vozila i čuje se povremena pucnjava.

Domaća bezbednosna služba Šin Bet saopštila je da su tri Palestinca koja su planirala da izvrše neposredan napad na Izraelce uhapšena u toj raciji. Oko 20 osoba opisanih kao osumnjičeni za terorizam privedeno je u operacijama u sredu, prema saopštenjima vojske i policije.

Izraelska vojska pojačala je racije na Zapadnoj obali nakon napada dvojice Palestinaca i tri pripadnika izraelske arapske manjine koji su ubili 14 ljudi u Izraelu od kraja marta.

Više od 20 Palestinaca, od kojih su mnogi naoružani, ubile su izraelske snage od januara.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da Izrael smatra "potpunim odgovornim za posledice" vojnih akcija, a portparol predsednika Mahmuda Abasa apelovao je na međunarodnu zajednicu da interveniše.

Izrael je optužio palestinske vlasti da ne čine dovoljno da obuzdaju militante i da podstiču nasilje protiv Izraelaca isplaćivanjem stipendija porodicama Palestinaca u izraelskim zatvorima, od kojih su neki osuđeni za smrtonosne napade.

Krvoproliće se poklopilo sa početkom muslimanskog svetog meseca Ramazana, kada je izraelsko-palestinsko nasilje izbijalo u prošlosti, a prošlog maja preraslo u 11-dnevni rat između militanata u Gazi i Izraela.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG