Dostupni linkovi

Izrael otvorio ambasadu u Bahreinu


Manama, glavni grad Bahreina

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid otvorio je u četvrtak izraelsku ambasadu u prestonici Bahreina Manami i time učvrstio jednogodišnji sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa dve zemlje.

Lapida je primio kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa na dan kada je uspostavljena i prva direktna avionska linija između Maname i Tel Aviva.

Kralj je pohvalio sporazum o normalizaciji odnosa, označivši ga "istorijskim dostignućem na putu ka pravednom i trajnom miru na Bliskom istoku", javila je državna bahreinska novinska agencija.

Bahrein je jedna od četiri arapske zemlje sa kojima je Izrael prošle godine dogovorio normalizaciju odnosa.


Šef izraelske diplomatije je već posetio Ujedinjene Arapske Emirate i Maroko otkako je u junu postao ministar i otvorio diplomatske kancelarije u te dve zemlje.

Uspostavljanje odnosa dogovoreno je i sa Sudanom.

Odnose s Izraelom pre ovih zemalja normalizovali su od arapskih suseda samo Egipat 1979. i Jordan 1994. godine.

Izraelska diplomatska delegacija potpisaće sa bahreinskim kolegama sporazume o daljem razvoju bilateralnih veza, uključujući ekonomske i sporazume o saradnji bolnica i vodnih kompanija.

Izrael i Bahren dugo su održavali tajne bezbednosne veze jer dele zabrinutost zbog akcija Irana u regionu.

"Mi smatramo Bahrein važnim partnerom i na bilateralnom nivou i kao most za saradnju sa drugim zemljama u regionu" rekao je portparol Izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Haiat.

Prvi bahreinski ambasador u Izraelu predao je nedavno akreditive predsedniku Izraela Isaku Hercogu.

Sporazumi sa Bahreinom, Sudanom, Marokom i Emiratima su izazvali gnev Palestinaca koji su ih doživeli kao izdaju svog cilja i odustajanje od arapskog knsenzusa da se odnosi s Izraelom ne normalizuju dok se ne postigne napredak u rešavanju decenijskog izraelsko palestinskog sukoba.

Normalizacija je ostala sporna za bahreinsku šiitsku manjinu koja već dugo optužuje sunitske lidere da je tretiraju kao građane drugog reda.

U Manami je održan manji protest zbog posete Lapida i najmanje jedan demonstrant je viđen kako pali izraelsku zastavu.

Zabranjena šiitska opoziciona organizacija Al Vefak (al -Wefaq) je osudila tu posetu i apelovala na stanovnike Bahreina da izraze svoje protivljenje.

Ta kraljevina, u kojoj je locirana američka Peta mornarička flota, dugo krivi Iran da podstiče neslaganja u njoj, što Teheran poriče.

U Bahreinu živi mala jevrejska zajednica koja je početkom ove nedelje zajedno sa predstavnicima Izraela proslavila jevrejski verski praznik Simha Toru i to prvi put posle više od 75 godina u sinagogi.

XS
SM
MD
LG