Dostupni linkovi

Izrael oslobodio 26 Palestinaca, nastavlja da gradi naselja


Ministar Uri Ariel govori medijima o nastavku izgradnje naselja u istočnom Jeruzalemu
Ministar Uri Ariel govori medijima o nastavku izgradnje naselja u istočnom Jeruzalemu
Na temelju dogovora o „utiranju puta“ za obnavljenje mirovnih pregovora, Izrael je odobrio puštanje na slobodu 26 palestinskih zatvorenika. To je prva od četiri grupe zatvorenika, koje je Izrael, prošlog mjeseca pristao osloboditi.

Izrael će ukupno osloboditi 104 zatvorenika, a preostalih 78 puštaće iz zatvore tokom devet mjeseci mirovnih pregovora koji bi, trebali biti nastavljeni pod američkim patronatom.

Izraelska vlada je takodje odobrila daljnju izgradnju više od 1.000 novih domova za židovske naseljenike na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu.

Obje odluke donesene su u nedjelju, prije prvog kruga izraelsko-palestinskih pregovora zakazanih za srijedu i u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Mirovni su pregovori prekinuti 2010. godine upravo na pitanju izgradnje židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji.

Nije stoga čudno što su palestinski dužnosnici pobjesnili na nedjeljnu odluku o daljoj gradnji 800 stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu i oko 400 na Zapadnoj obali.

Palestinska uprava od početka traži zaustavljanje dalje gradnje kao preduvjet nastavka pregovora.

Šef palestinske pregovaračke grupe, Saeb Erakat rekao je da je posljednja najava gradnje na palestinskoj teritoriji usmjerena ka podrivanju mirovnih pregovora

Dodao je, medjutim, da su, uprkos tome, Palestinci odlučni dati novom mirovnom procesu svaku šansu koju zaslužuje.

Više od 500.000 Izraelaca živi u desetak naselja izgrađenih na okupiranoj teritoriji , koju Palestinci žele natrag, kao dio svoje buduće države. Većina država u tzv. međunarodnoj zajednici smatra da su naselja ilegalna.
XS
SM
MD
LG