Dostupni linkovi

Izrael objavio privremeni prekid vatre


Pregrupisavanje izraelskih snaga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Pregrupisavanje izraelskih snaga

Izrael je objavio jednostrani privremeni prekid vatre iz humanitarnih razloga za ponedjeljak od 9.00 sati ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Prekid vatre trebao bi trajati sedam sati u većini Pojasa Gaze, ali je izraelska vojska najavila da će odgovoriti na eventualne napade Hamasa, ukoliko ih bude.

Primirje se ne odnosi na područja oko Rafe na sjeveru Gaze, gdje izraelske snage i dalje djeluju.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri objasnio je ovaj potez Izraela kao pokušaj da se odvrati pažnja sa masakra koje vrši izraelska vojska.

Više od 1.770 Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno je u izraelskim napadima tokom sukoba sa Hamasom koji traju 28 dana. Na izraelskoj strani poginula su 64 vojnika i troje civila.

U nedjeljnom napadu izraelskih snaga na UN školu koja služi kao sklonište za izbjeglice poginulo je najmanje 10 osoba, dok ih je 30 ranjeno.

Izraelska vojska priznala je da je gađala metu u blizini škole UN u Rafi.

"Izraelskoj vojsci meta su bila trojica terorista Islamskog džihada, koji su bili na motoru u blizini škole UN u Rafi. Odbrambene snage Izraela istražuju posljedice" tog napada, navodi se u saopštenju vojske.

Mediji su prenijeli jezive snimke, beživotna tijela jednog djeteta i više odraslih, krv na sve strane po betonu, panika, suze i strah.

Napad je osudio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, nazivajući ga "kriminalnim".

SAD su izražavajući “zaprepaštenost” takođe osudile napad.

"Sumnja da militanti djeluju u blizini škola UN ne opravdava napade kojima se dovode u opasnost životi civila", izjavila je portparol Stejt Departmenta Dženifer Psaki.

Zbivanja u Gazi nisu zaobišla ni početak obiljeležavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Dok je sa njemačkim kolegom Joahimom Gaukom u Alzasu polagao vijence na kosturnici u kojoj je sahranjeno 12 000 njemačkih i francuskih vojnika, predsjednik Francuske Fransoa Oland je ukazao da je u Gazi do sada ubijeno preko 1 700 ljudi.

“Moraju da budu učinjeni svi napori, danas više nego ikad prije, da se nametne prekid vatre u Gazi i okonča patnja civilnog stanovništva", poručio je Oland.

Istovremeno, turski premijer i kandidat za predsjednika Redžep Tajip Erdogan sa mitinga u Itanbulu Izraelu je poručio:

"Oni će se udaviti u krvi koju su prolili. Ne postoji takva stvar kao što je vječita tiranija. Jednoga dana, platiće za svoju tiraniju. Mi čekamo da vidimo dan pravde. Vjerujem da će pravda biti zadovoljena”, rekao je Erdogan.

Inače napad na školu UN je treći te vrste u poslednjih deset dana. Oko 30 Palestinaca već je poginulo u bombardovanju škola u Bejt Hanunu, 24. jula, i Džabaliji, 31. jula.

O daljim planovima u obraćanju javnosti iz Tel Aviva premijer Benjamin Netanjahu je rekao da se "nakon završetka aktivnosti usmjerenih na tunele palestinskih terorista", Izrael priprema za nastavak aktivnosti "sve dok se ne postigne cilj – vraćanje bezbjednosti građanima Izraela”.

U međuvremenu delegacija Hamasa doputovala je u Kairo na indirektne pregovore o prekidu vatre kojima posreduju egipatski i američki zvaničnici.

Izrael je prethodno najavio da im neće pristustvovati, optužujući pripadnike Hamasa da dovode u zabludu međunarodne posrednike.

Primirje kome su posredovale SAD i UN prekinuto je 1. avgusta, a krivicu za to izraelska i palestinska strana prebacuju jedna na drugu.

Evropska unija je u međuvremenu pozvala Izrael i Hamas da momentalno prekinu neprijateljstva u pojasu Gaze, osudivši veliki gubitak života u sukobu.

"Krvoproliće mora prestati", navedeno je u saopštenju EU i predsjednika Evropske komisije, u ime bloka od 28 zemalja.

"Osuđujemo užasan gubitak života, uključujući nevine žene i djecu", navedeno je u saopštenju u kome se raketna vatra Hamasa označava kao neprihvatljiva prijetnja izraelskim građanima. Navodi se međutim da legitimna odbrana mora održati proporcionalnost, prenio je Rojters.

Poziva se na rješenje do koga bi se došlo pregovorima i čiji bi rezultat bile dvije miroljubive države - Izrael i Palestina - koje bi živjele jedna pored druge i EU je spremna da aktivno podržava pregovore.

XS
SM
MD
LG