Dostupni linkovi

Izrael nastavlja smrtonosne napade, Hamas najavljuje odmazdu


Napadi na Gazu, 8. juli 2014.
Napadi na Gazu, 8. juli 2014.

Oko 160 zračnih napada izraelske artiljerije na pojas Gaze, i 4 rakete koje su palestinski militanti ispalili na izraelske gradove, noćni je skor intenziviranog neprijateljstva na Bliskom istoku. Prema medicinskim izvorima u Gazi, ubijeno je 25, a ranjeno 70 Palestinaca. Među mrtvima su četiri žene i troje djece.

Izraelska vojska saopštila je da su tokom noći njihovi ciljevi bili 118 skrivenih raketnih bacača, deset komandnih i kontrolnih centara Hamasa i deset tunela. Ukupno 440 ciljeva u operaciji nazvanoj „Zaštitni rub“.

Nakon krvave noći, vojno krilo Hamasa je objavilo da su sada „svi Izraelci meta“. A izraelski premijer Benjamin Netanjahu se zarekao da će „nastaviti i proširiti vojne akcije protiv Hamasa“.

Hamasove rakete pogodile su izraelski grad Ešdod, predgrađe Tel Aviva i okolinu Jerusalema. U Beit Elu, židovskom naselju u blizini Ramale na Zapadnoj obali, došlo je do sukoba izraelskih vojnika s Palestincima.

Netanjahu je mobilizirao 40 000 rezervista, te zaprijetio da bi na Gazu mogao poslati i kopnene trupe.

Vojna temperatura raste, pa postaje sve teže predvidjeti kako bi se mogla završiti ova eskalacija napetosti.

Teško da će se Hamas samo povući iz ovog sukoba bez nečega čime bi uvjerio stanovnike Gaze da nisu zalud ginuli. Zahtjevaće, na primjer, puštanje zatvorenih članova ove militantne grupe. A teško opet da će odgovor biti pozitivan.

Izrael je pak pod teškim pritiskom svoje javnosti kojoj je obećano da će napokon biti odstranjena opasnost od Hamasovih raketa. A sam Tel Aviv procjenjuje da ih je oko 10000.

"Vlada je od vojske zatražila da snage rasporedi duž granice s Gazom, kako bi bili spremni za svaku eventualnost. Imamo više opcija, a naš prvenstveni cilj jeste zaštita naših stanovnika i okončanje raketnih napada iz Gaze", kazao je novinarima u srijedu portparol izraelske Vlade Mark Regev.

Posljednji val nasilja započeo je ubistvom trojice izraelskih i jednog palestinskog tinejdžera, koji je živ zapaljen.

XS
SM
MD
LG