Dostupni linkovi

Izraelski premijer: Udvostručićemo broj naseljenika na Golanu


Izraelski tenk u blizini granice sa Sirijom na okupiranoj Golanskoj visoravni, novembar 2019.

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) izjavio je da njegova zemlja namerava da udvostruči broj naseljenika na okupiranoj Golanskoj visoravni, na osnovu plana o ulaganja više miliona dolara u cilju konsolidacije kontrole nad tom teritorijom osvojenom od Sirije pre više od pet decenija.

Na posebnoj sednici vlade, održanoj na Golanskoj visoravni, Benet je rekao da je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) priznala suverenitet Izraela nad tom teritorjiom i da je administracija novog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) nagovestila da neće od toga odustajati, što je podstaklo nove investicije u region.

"Ovo je naš trenutak. Trenutak Golanske visoravni. Posle dugih i statičnih godina u odnosu na obim naseljavanja naš cilj je danas da dupliramo naseljavanje Golanske visoravni", rekao je Benet.

Učvršćivanje kontrole nad tom teritorijom iskomplikovaće svaki budući pokušaj da se sklopi mir sa susednom Sirijom koja polaže pravo na Golansku visoravan.

Izrael je osvojio Golan u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, promovišući naseljavanje i razvoj poljoprivrede i turizma.

SAD su prva zemlja koja je priznala suverenitet Izraela nad Golanom, a preostali deo međunarodne zajednice ga smatra okupiranom teritorijom.

Benet je rekao da je rat u Siriji doprineo da ideja o izraelskoj kontroli nad Golanom bude prihvatljivija za saveznike Izraela, ocenivši da bi alternativa bila mnogo gora.

Njegova zemlja već dugo tvrdi da je to strateški važno područje potpuno integrisano u Izrael i da je kontrola nad njim potrebna kao zaštita od Irana i njegovih saveznika u Siriji.

Desetine hiljada Izraelaca živi na Golanskoj visoravni na kojoj je i više nekadašnjih sirijskih sela među kojima ima i izraelskih protivnika.

XS
SM
MD
LG