Dostupni linkovi

SAD kažu da je devet Amerikanaca ubijeno u Izraelu


Evakuacija u Izraelu nakon raketnog napada Hamasa, 9. oktobar 2023.
Evakuacija u Izraelu nakon raketnog napada Hamasa, 9. oktobar 2023.

Devet američkih državljana ubijeno je u Izraelu, saopšteno je iz Sjedinjenih Država, dok se drugi vode kao nestali nakon napada Hamasa u kojem je ubijeno 700 osoba.

"U ovom trenutku možemo potvrditi smrt devet američkih državljana", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, prenosi Reuters.

"Možemo potvrditi da ima nestalih američkih državljana i radimo s našim izraelskim partnerima kako bismo utvrdili gdje se nalaze", dodao je.

Glasnogovornik Nacionalne sigurnosti također je potvrdio smrt devet američkih državljana koji još uvijek nisu identificirani.

Kako navodi BBC, strahuje se da je u napadu poginulo i više od deset Britanaca.

Izrael naredio opsadu Gaze, stotine mrtvih u zračnim napadima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

U sukobima koji su uslijedili nakon što je Hamas 7. oktobra ispalio hiljade raketa na Izrael poginulo je najmanje 700 Izraelaca, dok su izraelski zračni napadi ubili su najmanje 436 ljudi u pojasu Gaze.

Hamas drži desetine osoba kao taoce uglavnom u Gazi, glasnogovornik Hamasa je rekao da su četiri taoca ubijena u izraelskim napadima.

Izraelska vojska je pojačala zračne napade na Gazu, a ministar odbrane Yoav Gallant naredio je potpunu blokadu uključujući spriječavanje ulaska hrane, vode i struje u Gazu.

Ujedinjene nacije kažu da je više od 120.000 stanovnika Gaze raseljeno iz svojih domova, a mnogi traže skloništa po školama.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG