Dostupni linkovi

Izrael uveo direktne avionske linije za Maroko


Izrael i Maroko normalizovali su odnose krajem 2020. godine u okviru takozvanih Sporazuma Avram kojima su posredovale SAD
Izrael i Maroko normalizovali su odnose krajem 2020. godine u okviru takozvanih Sporazuma Avram kojima su posredovale SAD

Avioni dve izraelske aviokompanije poleteli su 25. jula iz Tel Aviva u Maroko manje od godinu dana pošto su dve zemlje zvanično normalizovale odnose.

U avionu kompanije Izraer (Israir) koji je poleteo za Marakeš bilo je oko 100 izraelskih turista, navela je ta kompanija.

Nekoliko sati kasnije poleto je i avion nacionalne kompanije El Al, takođe za Marakeš.

Ministar turizma Izraela Joel Razvozov rekao je da će novi direktni letovi "doprineti plodonosnom turizmu, trgovini i ekonomskoj saradnji i diplomatskim sporazumima dve zemlje".

Izrael i Maroko normalizovali su odnose krajem 2020. godine u okviru takozvanih Sporazuma Avram kojima su posredovale Sjedinjene Američke Države.

Maroko je jedna od četiri zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Eirate, Bahrain i Sudan, koje su uspostavile diplomatske odnose sa Izraelom.

U okviru sporazuma SAD su pristale da priznaju polaganje prava Maroka na sporni region Zapadne Sahare, anektirane 1975. godine, ali je administracija novog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) najavila da će razmotriti tu odluku.

Aneksiju Zapadne Sahare nisu priznale Ujedinjene nacije.

Mnogi izraelski Jevreji potiču iz Maroka i tamo još uvek postoji jevrejska zajednica sa nekoliko hiljada ljudi.

El Al je najavio da namerava da leti za Maroko pet puta nedeljno.

XS
SM
MD
LG