Dostupni linkovi

Izrael planira četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19 za starije od 60 godina


Izraelski eksperti za pandemiju preporučili su četvrtu bost dozu za starije od 60 godina i zdravstvene radnike
Izraelski eksperti za pandemiju preporučili su četvrtu bost dozu za starije od 60 godina i zdravstvene radnike

Izrael planira da postane prva zemlja koja će uvesti četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19 dok se zemlja priprema za talas infekcija izazvanih novom omikron varijantom korona virusa.

Izraelski eksperti za pandemiju preporučili su četvrtu bost dozu za starije od 60 godina i zdravstvene radnike, prenosi BBC.

Premijer zemlje Naftali Bennett pozdravio je plan i poručio zvaničnicima da počnu da se pripremaju.

Do ovog poteza dolazi nakon što je Izrael potvrdio prvu poznatu smrt pacijenta zaraženog sojem omikron u utorak.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Izraelu poznato najmanje 340 slučajeva ove varijante.

Odluka o uvođenju četvrte doze još uvek čeka na odobrenje visokih zdravstvenih zvaničnika, međutim iz kancelarije premijera su rekli za BBC da se nadaju da će dozu davati ljudima najmanje četiri meseca nakon njihove treće doze.

„Ovo je divna vest koja će nam pomoći da prođemo kroz talas omikrona koji zahvata svet“, rekao je Bennett, pozivajući ljude da prihvate ponudu što je pre moguće.

Omikron puni bolnice brže od očekivanog
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:28 0:00

Kada su prvi put pokrenuti programi vakcinacije protiv COVID-19, vakcinacija je u Izraelu brzo uvedena i došlo je do relativno velikog broja primalaca.

Međutim, uprkos tome, samo oko 63 odsto populacije od 9,3 miliona stanovnika primilo je dve doze. Ovo je delimično povezano sa Izraelom kao relativno mladom zemljom - oko trećine njenog stanovništva je mlađe od 14 godina.

Izrael je u novembru najavio da bi deca uzrasta od pet godina takođe mogla da dobiju vakcinu.

Bennett je u ponedeljak rekao da želi da svako dete koje ispunjava uslove dobije vakcinu u naredne dve nedelje kako bi pomoglo da se „odloži i uspori i umanji” jačina novog talasa infekcija.

Izrael je već proširio zabranu putovanja na zemlje uključujući SAD, Nemačku, Italiju i Kanadu kako bi pokušao da obuzda širenje virusa.

Ova zemlja potvrdila je više od 1,36 miliona zaraženih COVID-19 od početka pandemije, uz oko 8.200 smrtnih slučajeva, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

XS
SM
MD
LG