Dostupni linkovi

Posjetioci Zapadne obale ipak neće morati prijavljivati u kakvom su odnosu s Palestincima


Palestinske nevjeste sjede na pozornici tokom ceremonije masovnog vjenčanja u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, 28. januar 2014.
Palestinske nevjeste sjede na pozornici tokom ceremonije masovnog vjenčanja u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, 28. januar 2014.

Izrael je 4. septembra, navodno pod pritiskom SAD i evropskih vlada, objavio izmijenjene propise za ulazak stranaca na Zapadnu obalu i oni neće morati prijavljivati svoj odnos sa Palestincima.

Odjeljenje Ministarstva odbrane Izraela, COGAT, zaduženo za palestinske civilne poslove, objavilo je nacrt propisa u februaru, a bilo je planirano da stupe na snagu u julu, ali ih je odložio Vrhovni sud.

Izmjenjeni dokument će stupiti na snagu 20. oktobra, javili su izraelski mediji 4. septembra.

U njemu je uklonjen zahtjev da stranci koji ulaze na okupiranu Zapadnu obalu moraju obavijestiti izraelske vlasti u roku od mjesec dana o vjeridbi, vjenčanju ili početku zajedničkog života sa Palestincima.

Prvobitno je bilo predviđeno da ako odnos sa strancem započne kada stigne na tu teritoriju onda ovlašteni zvaničnik odjeljenja mora biti informisan u roku od 30 dana o tome i to pismeno.

Uz to se Palestinskoj upravi se mora podnijeti molba za formalizovanje statusa.

COGAT je uklonio nacrt dokumenta iz februara s interneta i zamijenio ga sa novom verzijom na 90 strana datiranom 4. septembra.

Novi nacrt takođe omogućava produženje viza za strance od 90 na 180 dana i uklonjena su ograničenja za posjetioce predavače i studente na palestinskim univerzitetima, a bilo je predviđeno da može doći 100 profesora i 150 studenata godišnje.

Izrael je takođe pristao da probni period traje dvije godine i da se tokom tog perioda mogu izmijeniti propisi.

Uprkos izmjenama i objavljivanju revidiranih propisa, vlada SAD-a je i dalje zabrinuta i američki ambasador u Izraelu Tom Nides je to potvrdio.

Ambasador je objavio u saopštenju da od februara ambasada SAD-a u Jerusalemu, Kancelarija SAD-a za palestinske poslove i on sarađuju sa vladom Izraela na utvrđivanju propisa i najavio da će se tako nastaviti do primjene i tokom dvije godine probnog perioda.

On je rekao da ga i dalje brinu ti propisi, a posebno uloga COGAT-a u utvrđivanju da li je osoba pozvana u palestinske obrazovne ustanove kvalifikovana da uđe na Zapadnu obalu.

U saopštenju se ističe važnost transparentnosti, te fer i jednakog tretmana svih građana SAD-a i drugih stranaca koji putuju na Zapadnu obalu.

XS
SM
MD
LG