Dostupni linkovi

Izrael na biralištima


Zastava sa likom Bennyja Gantza i Benjamina Netanyahua, Tel Aviv

Izraelci su počeli glasati na izborima koji bi dosadašnjem premijeru Benjaminu Netanyahuu mogli osigurati peti mandat zaredom. Ipak, nije izvjesno da će se pobjednik znati neposredno nakon zatvaranja birališta. Naime, do sada ni jedna stranka nije osvojila samostalno većinu u Parlamentu Izraela, Knessetu, već su se dogovarale koalicije što može potrajati danima, a možda i tjednima.

Benjamin Netanyahu, zvan "kralj Bibi", okupio je desničarsku grupaciju pod motom "protiv Palestinaca" i leti na krilima svojih vanjskopolitičkih uspjeha koji su uglavnom plod njegovih dobrih veza sa administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše Reuters.

Međutim, nada da će 69-godišnji vođe stranke Likud biti "veći" od osnivača izraelske države Davida Ben-Guriona, kao najdugovječniji premijer, nešto je splasnula, s obzirom da je protiv Netanyahua podignuta optužnica za korupciju. On negira bilo kakve nedjela.

Kritičari, kako piše Reuters, upozoravaju i na "zamor od Bibija" i tvrde da bi parlamentarni izbori trebali donijeti nova lica na visokom položaju.

U istraživanju javnog mnijenja koje citira Reuters, za petama Netanyahua je Benny Gantz, bivši načelnik oružanih snaga i politički novajlija. Gantz (59), podstaknut od dvojice bivših generala na čelu svoje centrističke Plavo-bijele stranke, pokušao je potamniti Netanyahuovu sliku osobe koja će učiniti apsolutno sve kada je u pitanju u nacionalna sigurnost. On više ne spominje zasebnu Palestinsku državu već govori o "odvajanju" od Palestinaca, prenosi BBC i dodaje da Natanyahu pojačava retorika i kaže da bi nova vlada trebala anektirati židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Laburistička stranka koja je zaslužna za mirovni dogovor sa Palestincima izgubila je naklonost birača. Pojedini glasači na nekim od biračkih mjesta ističu kako počinje nova era.

"Netanyahu je učinio mnogo velikih stvari za Izrael, stvarno, mnogo velikih stvari. Ali on je 13 godina na vlasti i što je dovoljno je dovoljno", kaže jedan od glasača.

Istodobno, drugi ne vide protivnika dostojnog aktualnom premijeru.

"Vođa Likuda je 'najbolji premijer koji je ikada postojao' u Izraelu. Vodeća smo zemlja u visokoj tehnologiji, vodeća u sigurnosti, sada smo vodeći u ekonomiji", ističu Netanyahuovi pristaše.

Netanyahu se i danas izravno obratio svojim pristašama, koristeći društvene mreže, jer tradicionalni mediji imaju zabranu kampanje na izborni dan.

Društvene mreže su i proteklih tjedana bile središnja mjesta na kojima su se kandidati međusobno optuživali za korupciju, te poticali netrpeljivosti i nesnošljivosti. Netanyahu se prikazuje kao žrtva medijske pristranosti i sudskog previda.

"Ovo je izbor između jake desničarske vlade pod Netanyahuom ili slabe lijeve vlade pod Gantzom", poručivano je iz Likuda u predizbornoj kampanji.

Gantz se predstavlja kao melem za izraelsko-religijski i etnički podijeljeno društvo i njegove veze s liberalnim Židovima u inozemstvu.

"Netanyahu nije mesija, niti nezamjenjiva legenda", rekao je Gantz za Reuters uoči izbora. "Narod Izraela čezne za nečim drugim."

Međutim, razlike između vodećih stranaka u Izraelu nisu toliko velike kao proteklih desetljeća, tvrdi Nabil Shaath, dugogodišnji savjetnik predsjednika Palestinske uprave Mahmuda Abbasa.

"Bilo je trenutaka kada su izbori bili važni, jer je u Izraelu postojala ljevica i desnica, a sada imate desnicu, krajnju desnicu i ekstremnu desnicu, ljevice i nema", kaže Shaath.

I Netanyahu i Gantz javno su isključili buduću koaliciju odnosno vladu "nacionalnog jedinstva", ali neki analitičari predviđaju i promjenu stajališta pogotovo o pitanju američkog plana za bliskoistočni mir.

Nakon što se prebroje glasovi, predsjednik Reuven Rivlin održati će konzultacije sa liderima parlamentarnih stranaka i izabrati osobu za koju vjeruje da će imati najbolje šanse da sastavi novu vladu.

Izrael ima 6,3 milijuna registriranih birača. Na ovim izborima sudjeluje 47 stranaka koje se bore za 120 mjesta u Knessetu. Izborna kampanja trajala je gotovo tri mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG