Dostupni linkovi

Izrael pokreće istragu kupovine nemačkih podmornica


Korupcionaški skandal obuhvata mogući sukob interesa i primanje mita pri kupovini brodova od nemačke kompanije Tisenkrup u koji je uključen i bivši premijer Benjamin Netanjahu (na fotografiji)
Korupcionaški skandal obuhvata mogući sukob interesa i primanje mita pri kupovini brodova od nemačke kompanije Tisenkrup u koji je uključen i bivši premijer Benjamin Netanjahu (na fotografiji)

Vlada Izraela je u nedelju, 23. januara, odobrila pokretanje državne istrage afere vezane za kupovinu podmornica i drugih ratnih brodova od Nemačke u koju su umešani bliski saradnici bivšeg premijera Benjamina Netanjahua (Benyamin Netanyahu).

Korupcionaški skandal obuhvata mogući sukob interesa i primanje mita pri kupovini brodova od nemačke kompanije Tisenkrup ( Thyssenkrupp) za dve milijarde dolara.

Netanjahu je ispitivan u sklopu ranije istrage o tom Slučaju 3000, kako je nazvan, ali nije osumnjičen.

Vlada je odobrila državnu istragu glasanjem od koga se sadašnji premijer Izraela Naftali Benet (Bennnett) uzdržao, rekavši da nema uticaja spolja na nabavku za odbranu u vladi, te da je jedino važna bezbednost zemlje.

Državna komisija za istragu ima široku nadležnost da istražuje i poziva svedoke i njene preporuke su odrednica za politiku vlade.

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic (Nitzan Horovitz) rekao je da je takva istraga "ključni korak u borbi protiv korupcije i od suštinskog značaja za odbrambeni establišment".

Državna istraga je odobrena posle nešto više od godinu dana otkako je ministar odbrane Izraela Beni Ganc (Benny Gantz) dao odobrenje da se ispita Netanjahuova uloga u aferi.

Ganc je posle glasanja objavio na Tviteru da je istraga preko potrebna i "jasna poruka da se ne može igrati s odbranom Izraela".

Bivši premijer Izraela Ehud Barak je taj slučaj označio "najozbiljnijim korupcionaškim skandalom u istoriji Izraela".

Demonstranti koji su protestovali ispred Netanjahuove rezidencije prošle godine, dok nije smenjen, pozivali su na istragu njegove uloge u skandalu vezanom za kupovinu podmornica.

Netanjahuu se sada sudi za tri druga korupcionaška slučaja, a on poriče da je bilo šta loše učinio.

On je bio premijer neprekidno od 2009. do juna prošle godine kada je obrazovana koaliciona vlada od osam partija njegovih protivnika posle četvrtih parlamentarnih izbora za dve godine.

Netanjahu je sada vođa opozicije u izraelskom parlamentu (Kneset).

Izrael je prošle nedelje potpisao ugovor o kupovini tri podmornice od Tisenkrupa za 3,4 milijarde dolara, ali to nije deo državne istrage.

Netanjahuov konzervativni Likud je posle objavljivanja odluke o državnoj istrazi odgovorio da bi trebalo da se vidi "kako su oni, koji su se godinama protivili kupovini još tri podmornice, odjednom odobrili nabavku", odbacivši optužbe o nepravednom postupanju kao jalove političke tvrdnje.

XS
SM
MD
LG