Dostupni linkovi

Izrael optužuje Iran za navodnu zavjeru za ubistvo na Kipru


Iranska nacionalna zastava iznat Teherana, 31. marta 2020.
Iranska nacionalna zastava iznat Teherana, 31. marta 2020.

Izrael je optužio Iran za planiranje ubistva Izraelaca na Kipru nakon što je tamošnja policija uhapsila čovjeka za kojeg se sumnja da je angažovan za izvođenje napada.

Iz kabineta premijera Izraela saopćeno je da je "čin terora ... organizovao Iran protiv izraelskih biznismena" koji žive na otoku.

Njegov ured je demantovao medijske natpise da je meta izraelski milijarder Teddy Sagi.

Iran je odbacio tvrdnje Izraela.

"Ovaj režim uvijek iznosi neutemeljene optužbe protiv Islamske Republike Iran", navela je Ambasada Irana u glavnom gradu Kipra za Reuters.

Osumnjičeni, za kojeg se navodi da je 38-godišnji Azerbejdžanac koji koristi ruski pasoš, uhapšen je prije sedmicu dana u Nikoziji, prenose lokalni mediji.

Izvještaji kažu da je stigao iz Rusije prije otprilike tri sedmice i da je bio pod policijskim nadzorom. Kiparski mediji navode da je prilikom hapšenja u svom automobilu imao pištolj sa prigušivačem, iako policija nije potvrdila detalje.

Postoje oprečni izvještaji o tome ko je mogao biti meta. Neki izvještaji u izraelskim i kiparskim medijima govore da je Sagi bio jedan od brojnih izraelskih biznismena na listi meta.

I ured izraelskog premijera i Sagijeva kompanija, "Grupa Sagi", negiraju da im je poznato da je tajkun potencijalna žrtva.

"Ovo je spriječeni iranski teroristički incident", navodi se u saopćenju kompanije. "Meta atentata nije Teddy Sagi, već Izraelci na Kipru. Nažalost, tako je lako objaviti netačne informacije i naštetiti nekome."

Drugi izvještaji izraelskih medija ukazuju na to da bi zavjera mogla biti povezana sa poslovnim sporovima u vezi sa gospodinom Sagijem, čiji poduhvati uključuju kockanje na internetu i nekretnine.

Izrael je ranije optužio Iran ili njihovog saveznika Hezbollah za izvođenje ili planiranje napada na Izraelce u inostranstvu. Kipar je 2012. osudio pripadnika Hezbollaha za planiranje napada na Izraelce. Iste godine Bugarska i Izrael optužili su Hezbollah da je izvršio samoubilački bombaški napad u kojem je poginulo pet Izraelaca i jedan Bugarin.

Iran i Hezbollah negirali su umiješanost u incidente.

Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG