Dostupni linkovi

Izrael i Sirija: Strah od širenja ratnih sukoba


Napetosti rastu dok Sirija optužuje Izrael za napad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Napetosti rastu dok Sirija optužuje Izrael za napad

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon izrazio je "veliku zabrinutost" zbog izraelskih zračnih napada u Siriji i pozvao sve strane na suzdržanost.

Izrael ponavlja da nema namjeru zauzimati stranu u sukobu u Siriji, za što ga optužuje službeni Damask, ali da ne može dopustiti da Hezbollah u svojim rukama ima tehnološki snažno oružje. Strahuje se od rata širih razmjera.

Prvi čovjek Svjetske organizacije pozvao je sve na smirenost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba ,koji ionako već razoran i opasan . I Arapska liga se pridružili Banovom apelu.

Izrael je pojačao raketnu obranu na sjevernoj granici nakon što je u nedjelju izveo, drugi, zračni napad na sirijski teritorij u samo 48 sati , tvrdeći da se po svaku cjenu mora onemogućiti radikalnom krilu Hezbolaha da dodje do sofisticiranog oružja.

Jednako su postupili u januaru kada su uništili pošiljku protuzračnih raketa za tu libanonsku grupu.

Sirijska vlada napad je nazvala flagrantim kršenjem medjunarodnog prava što će Bliski istok dodatno učiniti vrlo opasnim mjestom. Damask je u nedjelju kazao da se židovska država povezala s grupama koje žele sruštiti Bašara al Asada. Ministar za informiranje Omran al Zoubi nakon hitne sjednice vlade je kazao da Sirija ima pravo braniti svoj narod svim raspoloživim sredstvima.

Dužnosnici u izraelskom ministarstvu obrane smatraju da Assadu i nije u interesu otvaranje novog fronta jer je preoukupiran održavanjem vlastitog režima. Od početka pobune protiv Asada u martu 2011 - 70 tisuća je izgubljenih života, i izraelski dužnosnici vjeruju da je pitanje vremena kada će sirijski režim biti svrgnut. No, bez obzira na takve izjave, Izrael je postavio dvije raketne baterije na sjeveru zemlje. Tomu je prethodila prošlotjedna vojna vježba u kojoj je nekoliko tisuća rezervista simuliralo sukob na sjeveru. Ima još znakova zabrinostosti.

Medju njima je otkazivanje civilnih avio linija prema sjeveru, te pojačanje mjera sigurnosti u izraelskim ambasadama u svijetu. No, nema i službenih potvrda ovih mjera o kojima izvještavaju mediji u Izraelu.

Izraelsko ministarstvo obrane do sada je saopćilo da postoji više vrsta oružja koje ne smije doći do Hezbolaha, među njima, iranske i ruske rakete, ali i kemijsko oružje.

Komisija UN koja istražuje ratne zločine u Siriji saopćlia je u ponedjeljak da nije našla ubjedljive dokaze o uporabi kemijskog oružja.

Komisija "želi da razjasni da nije došla do ubjedljivih nalaza kada je u pitanju upraba kemijskog oružja u Siriji neke od sukobljenih strana", navedeno je u saopćenju.

Saopćenje je izneto pošto je član komisije i bivša tužiteljica Haškog tribunala za ratne zločine Carla del Ponte izjavila da komisija ima naznake da su sirijski pobunjenici koristili nervni gas sarin kao hemijsko oružje.

BBC prenio je dijelove iz intervjua s Carlom del Ponte za jednu švicarsku radio-televiziju u kojem je ona izjavila postoji sumnja da i sirijski pobunjenici koriste nervni plin sarin, no da još nema i neoborivih dokaza. Ona nije isključila mogućnost da i vladine snage koriste kemijsko oružje. Ponte se nalazi u UN-ovoj međunarodnoj nezavisnoj komisiji koja je osnovana u augustu 2011, radi utvrđivanja kršenja ljudskih prava u Siriji.
XS
SM
MD
LG