Dostupni linkovi

Izraelska avijacija napala Hezbolah duboko unutar Libanona


Oblaci dima u dolini Bekaa, dok su izvori u Libanonu izvijestili da su u izraelskim zračnim napadima ubijena najmanje dva člana Hezbolaha, 26. 2. 2024.
Oblaci dima u dolini Bekaa, dok su izvori u Libanonu izvijestili da su u izraelskim zračnim napadima ubijena najmanje dva člana Hezbolaha, 26. 2. 2024.

Izraelska vojska saopćila je da su njezine zračne snage u ponedjeljak pogodile mete skupine Hezbolah "duboko unutar Libanona", dok su libanonski dužnosnici rekli da su mete pogođene u blizini sjeveroistočnog grada Baalbeka.

Najmanje dva člana Hezbollaha ubijena su u napadima, rekao je dužnosnik libanonske militantne skupine koju su Sjedinjene Američke Države, Europska unija i brojne arapske zemlje stavile na listu terorističkih organizacija.

Udari su među najdubljim udarima u Libanon od početka rata prije više od četiri mjeseca između Izraela i Hamasa, druge skupine koju su SAD i EU, pored ostalih, označili terorističkom.

Dolaze dan nakon što je izraelski ministar obrane Yoav Gallant obećao pojačati napade na Hezbolah čak i ako se postigne prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze.

Napadi, koji su uslijedili nedugo nakon što je Hezbolah saopćio da je njegova protuzračna odbrana oborila izraelsku bespilotnu letjelicu, vjerojatno će povećati napetosti duž libanonsko-izraelske granice dok su pregovori o prekidu vatre u Gazi u toku.

U poslijepodnevnim satima, Hezbolah je rekao da je uzvratio na zračne napade u blizini Baalbeka ispalivši 60 raketa "katjuša" prema zapovjedništvu izraelske vojne divizije na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom u Siriji.

Izraelska vojska potvrdila je da su deseci raketa ispaljeni iz Libanona prema Izraelu u ponedjeljak poslijepodne.

Libanonski sigurnosni dužnosnici rekli su da su izraelske zračne snage izvele tri zračna napada na periferiju sela Buday, blizu Baalbeka, ciljajući na konvoj kamiona. Buday je uporište Hezbolaha.

Dužnosnik Hezbolaha potvrdio je da su tri napada pogođena u blizini Baalbeka.

Dužnosnik je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten razgovarati s novinarima. Rekao je da su u napadima ubijena najmanje dva člana skupine te da je jedan pogodio skladište prehrambenih proizvoda koji je dio Hezbolahovog projekta "Sajjad" koje prodaje ljudima u svom uporištu po cijenama nižim nego na tržištu.

Hezbolah je kasnije objavio imena i fotografe dvojice svojih boraca ne navodeći gdje su ubijeni.

Posljednjim slučajevima broj Hezbollahovih boraca koji su ubijeni od početka razmjene vatre duž granice 8. oktobra popeo se na gotovo 210.

Vojnik libanonske vojske koji je bio izvan dužnosti i bio je kod kuće teško je ozlijeđen u jednom od napada u blizini Baalbeka, rekao je libanonski dužnosnik upoznat sa situacijom.

Ozlijeđen je i vojnikov sin, dodao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten davati informacije novinarima.

Zračni napadi u blizini Baalbeka dogodili su se manje od dva sata nakon što je Hezbolah rekao da su njegovi borci u ponedjeljak oborili izraelsku bespilotnu letjelicu "Elbit Hermes 450" iznad svog uporišta u pokrajini u južnom Libanonu.

Drugi projektil koji je Hezbolah ispalio prema dronu presreo je Izrael i pao je u blizini sinagoge u gradu u blizini Nazareta u sjevernom Izraelu.

Nije bilo ozlijeđenih ni štete.

Izraelska vojska rekla je u saopćenju kasnije tokom dana da su njeni borbeni avioni gađali mjesta koja koristi Hezbolah u istočnoj dolini Bekaa. Rečeno je da su oni bili osveta za Hezbolahovo ispaljivanje projektila zemlja-zrak na izraelski dron.

Napad na Baalbek, zbog njegove lokacije duboko u Libanonu, najznačajniji je od zračnog napada na Bejrut početkom januara u kojem je ubijen Saleh Arouri, visoki dužnosnik Hamasa.

Poslijepodne 26. februara je izraelski udar pogodio automobil u južnom selu Majadel, blizu granice, pri čemu su Izraelci ubili terenskog zapovjednika Hezbolaha, rekao je dužnosnik skupine.

Hezbolah, koji je saveznik Hamasa, rekao je da će zaustaviti svoje gotovo svakodnevne napade na Izrael ako se postigne prekid vatre u Gazi.

Međutim, Gallant, izraelski ministar obrane, rekao je u nedjelju da svako ko misli da će se privremeni prekid vatre za Gazu također primijeniti na sjeverno ratište "griješi".

Zapadni diplomati iznijeli su niz prijedloga za prekid neprijateljstava između Izraela i Hezbolaha, od kojih bi većina ovisila o tome da Hezbolah premjesti svoje snage sedam do deset kilometara od granice.

To će doći uz pojačanu nazočnost libanonske vojske i pregovore za povlačenje izraelskih snaga sa spornih točaka duž granice za koje Libanon kaže da Izrael okupira otkako se povukao s ostatka juga zemlje 2000. godine.

Privremeni libanonski ministar vanjskih poslova Abdalah Bouhabib rekao je u ponedjeljak da je s premijerom te zemlje Najibom Mikatijem razgovarao o francuskom prijedlogu o južnoj regiji, dodajući da libanonska strana radi na odgovoru koji bi Francuzi trebali dobiti do sljedeće sedmice.

"Pozdravljamo francusku ulogu", rekao je Bouhabib, dodajući da Libanon želi rješenje koje uključuje sporne farme Chebaa i brda Kfar Chouba koje je Izrael osvojio od Sirije tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Bejrut kaže da sporno područje pripada Libanonu i da bi se Izrael trebao povući.

Hezbolah je signalizirao svoju spremnost prihvatiti prijedloge, ali je rekao da neće biti dogovora u Libanonu prije nego što dođe do prekida vatre u Gazi.

XS
SM
MD
LG