Dostupni linkovi

Hezbollahove rakete odgovor na izraelske udare


Dim u blizini libansko-izraelske granice na jugu Libana, 6. augusta 2021. godine.
Dim u blizini libansko-izraelske granice na jugu Libana, 6. augusta 2021. godine.

Više od 10 raketa ispaljeno je u petak 6. augusta 2021. iz južnog Libana prema Izraelu, objavila je izraelska vojska koja je odgovorila artiljerijskim napadom. Većinu libanskih raketa zaustavio je izraelski proturaketni sustav Željezne kupole, saopštila je vojska. Zasad nema izvještaja o šteti ili žrtvama.

Izraelska vojska je saopštila kako su njeni borbeni avioni gađali jug Libana nakon što je više od deset raketa ispaljeno preko granice. Dodala je kako „trenutno gađa izvore lansiranja u Libanu“.

„Više od deset raketa je ispaljeno iz Libana na izraelsku teritoriju. Većinu je presreo sistem zračne odbrane, dok su ostale pale na otvoreno područje u Har Dovu“, navodi avijacija Izraela na Twitteru.

Izraelski vojni radio je također izvijestio kako je vojska artiljerijski djelovala ka južnom Libanu koji je pod kontrolom Hezbollaha.

Proiranski Hezbollah saopštio je da je ispalio rakete na Izrael u znak odmazde za izraelski zračni napad u četvrtak.

Libanski sigurnosni izvor rekao je da su rakete ispaljene s područja al-Arkuba, u blizini libanskog grada Šebe.

U saopštenju od petka, jako naoružana grupa Hezbollah koja ima podršku Irana objavila je kako je ispalila tuce raketa na sporne Farme Shebaa nakon što su izraelski borci rano u četvrtak 5. augusta pokrenuli zračne udare na susjedni Liban nakon drugog dana raketne paljbe preko granice.

Šiitska grupa je također navela kako su izraelski udari pogodili otvoreni prostor u Libanu.

Širom gornje Galileje i Golanske visoravni čuju se sirene upozorenja.

Ovo je treći dan prekograničnih neprijateljstava koja prijete periodu mira koji je većinom na snazi od 2006. kada su Izrael i Hezbollah vodili jednomjesečni rat.

XS
SM
MD
LG