Dostupni linkovi

Vojska Izraela napala ciljeve u Gazi u odgovoru na raketu


Vazdušni napad Izraela na Gazu, januar 2022.
Vazdušni napad Izraela na Gazu, januar 2022.

Izraelska vojska napala je rano ujutro 19. aprila ciljeve u Pojasu Gaze u odgovoru na raketu ispaljenu nekoliko sati ranije sa te palestinske teritorije kojom vlada militantna organizacija Hamas

Bila je to prva raketa ispaljena posle gotovo četiri meseci zatišja, jednog od najdužih na granici Gaze, javljaju izraelski mediji.

Kako je navedeno u vojnom saopštenju napadnuto je više ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući mesto gde Hamas proizvodi oružje.

Mediji povezani sa Hamasom su javili da su gađani ciljevi zapadno od Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze.

Očevici i bezbednosne snage u Gazi su rekle da nije bilo povreda u tim napadima iz vazduha.

Izraelska vojska je saopštila da smatra Hamas odgovornim za ono što se dešava u Pojasu Gaze.

Portparol Hamasa Hazem Kasam je ocenio da je "cionističko bombardovanje nekih praznih mesta" pokušaj da se spreči odbrana Jerusalima, te da se protivvazdušna odbrana suprotstavila izraelskim borbenim avionima i da su prvi put korišćene rakete tipa zemlja vazduh.

Raketu ispaljenu na jug Izraela uveče 18. aprila presreo je odbrambeni sistem Gvozdena kupola, a izveštaja o povredama nije bilo.

Premijer Izraela Naftali Benet sastao se potom sa ministrom odbrane Benijem Gancom i načelnikom generalštaba Avivom Kohavijem da razmotri mogući odgovor.

Napad se dogodio u vreme eskalacije napetosti između dva naroda posle nasilja u Starom gradu Jerusalima i niza smrtonosnih terorističkih napada Palestinaca u Izraelu, u kojima je ubijeno 14 ljudi i potere izraelske vojske za saučesnicima napadača.

Odgovornost za raketiranje nije odmah preuzela ni jedna organizacija, a izraelski javni servis Kan je, pozivajući se na palestinske izvore, javio da iza napada, kako se veruje, stoji Islamski džihad.

Hamas je posle raketiranja preko egipatskih posrednika poručio izraelskim vlastima da nije zainteresovan za dalju eskalaciju, niti je odgovoran za napad, sudeći po izveštajima javnog servisa Kan.

XS
SM
MD
LG