Dostupni linkovi

Izraelska vojska nastavila s jakim napadima, rakete iz Libanona prema Izraelu


Požari u Khan Yunishu nakon izraelskih zračnih napada u kojima su ciljali pozicije Hamasa
Požari u Khan Yunishu nakon izraelskih zračnih napada u kojima su ciljali pozicije Hamasa

Izraelska vojska saopštila je u petak rano ujutro da nije ušla u pojas Gaze kako je ranije tokom noći navela ukazujući na pogrešno shvaćenu "internu komunikaciju".

Vazdušno-kopnene trupe napadaju pojas Gaze, napisala je izraelska vojska na Twitteru.

Međutim dva sata kasnije vojska je objavila "razjašnjenje" navodeći da "nema vojnika" u Gazi.

Izrael je ranije počeo ispaljivati artiljeriju i tenkovske granate na Gazu, a najavili su i mogućnost pokretanja kopnene operacije na toj teritoriji nakon višednevnih sukoba.

Iako se u izjavi ne navode detalji, Reuters piše da su iz oružanih snaga rekli kako se ne radi o kopnenoj invaziji i da trupe ispaljuju artiljeriju s izraelske strane granice.

BBC navodi da je Izrael prebacio više trupa na granicu s Gazom. Dodaju da slike s granice pokazuju izraelsko artiljerijsko granatiranje Gaze, kamion koji prevozi artiljeriju i tragove presretača ispaljenih iz izraelskog odbrambenog sistema Iron Dome (Željezna kupola) na rakete lansirane iz Gaze.

Korištenje artiljerijske vatre znači dalju eskalaciju sukoba koji traju četiri dana i povećava vjerovatnoću da će biti civilnih žrtava. Napadi su se dogodili u sjevernim zajednicama u blizini izraelske granice i u istočnom dijelu grada Gaze, dodaje AP.

Pored toga, izraelska vojska navodi da su ispaljene najmanje tri rakete iz južnog Libanona prema Izraelu, što je napad koji prijeti otvaranjem novog fronta u borbama.

Bilo je nejasno ko je odgovoran za ove rakete, prema libanskim sigurnosnim službenicima, koji su govorili za AP pod uslovom anonimnosti. Rakete su lansirane iz područja Qlayleh sjeverno od Naqoure, u blizini granice s Izraelom.

Izraelska vojska potvrdila je da su rakete pale u Mediteran. Južni Libanon je dom palestinskim militantnim frakcijama, kao i moćnoj šiitskoj grupi Hezbolah.

Zračni napadi s obje strane

Hamas je u četvrtak poslao snažnu raketu duboko na teritoriju Izraela dok je Izrael napadao Gazu s više zračnih napada i pozvao još 9.000 rezervista. Otprilike polovina rezervista radit će u protuzračnoj, artiljerijskoj i medicinskoj jedinici, prenosi BBC. Eskalacija neprijateljstava dešava se uprkos tome što su egipatski pregovarači održali razgovore licem u lice s obje strane.

Glasnogovornik vojske Izraela, brigadni general Hidai Zilberman najavio je na izraelskoj javnoj televizijskoj stanici Kan da su tenkovi, oklopni transporteri i artiljerija u pripravnosti "za ovu mogućnost za mobilizaciju u bilo kojem trenutku”, dodavši da snage "pripremaju mogućnost kopnenog manevra".

Očekuje se da će izraelska vojska iznijeti planove za moguću ofanzivu, ali za to treba odobrenje šefova vojske i više nivoa vlasti, navodi BBC.

Izraelska vojska saopćila je da je iz Gaze na Izrael ispaljeno 160 raketa od jutros. AP navodi da Hamas nastoji pokazati kako je njihov arsenal i dalje jak i nakon tri noći zračnih napada.

"Odluka da bombardujemo Izrael za nas je lakša nego da se napijemo vode", rekao je glasnogovornik Hamasa Abu Obaida.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu posjetio je pogon protivraketnog odbrambenog sistema Iron Dome, za kojeg vojska kaže da je presreo 90% od preko 1.200 raketa koje su do sada ispaljene iz Gaze.

Neki raketni napadi dosegli su područje Tel Aviva, a arapske i jevrejske rulje harale su ulicama tukući ljude i paleći automobile. Letovi su otkazani ili preusmjereni sa glavnog aerodroma u zemlji.

Palestinci su u četvrtak obilježili kraj muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, dok su dvije strane razmjenjivale zračne napade. Otkako su raketni napadi počeli u ponedjeljak, Izrael je srušio tri višespratnice za koje su naveli da su objekti Hamasa nakon upozorenja civilima da se evakuiraju.

Ministarstvo zdravstva Gaze reklo je da se broj poginulih popeo na 103 Palestinca, uključujući 18 djece i osam žena, s 530 je ranjenih. Hamas navodi da je ubijeno 13 militanata, uključujući starijeg zapovjednika. Izrael kaže da je broj ubijenih militanata mnogo veći.

Rušenje nebodera u Gazi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

U Izraelu je ubijeno sedam osoba. Među njima i šestogodišnje dijete stradalo u raketnom napadu.

Mnogi svjetski lideri osudili su nasilje i pozvali na uzdržavanje, a posjeta egipatskih sigurnosnih zvaničnika je značajan međunarodni napor za postizanje prekida vatre, jer su takvi napori bili ključni za okončanje ranijih borbi.

Skoro pet miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalimu u veoma teškoj situaciji, podseća AP.

Zašto su počeli sukobi?

Sukobi su počeli protestima ispred džamije Al-Aksa u srcu Starog grada u Jerusalemu tokom obilježavanja Dana Jerusalema.

Iako su protesti u ponedeljak donekle utihnuli ostala su druga žarišta tenzija kao što je kvart Šeik Džarah na u Istočnom Jerusalemu, sjeverno od Starog grada gdje se nekoliko palestinskih porodica suočava sa deložacijom iz kuća na koje pravo polažu i jevrejski naseljenici. Sudsko ročište koje je moglo dovesti do deložacije sada je odgođeno.

Izrael, Sjedinjene Države i EU smatraju Hamas za terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG