Dostupni linkovi

Izraelski premijer u prvoj poseti Egiptu posle deset godina


Susret izraelskog premijera Naftalija Beneta sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik, 13. septembar
Susret izraelskog premijera Naftalija Beneta sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik, 13. septembar

Izraelski premijer Naftali Benet sastao se sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, što je prvo zvanično putovanje izraelskog šefa vlade u Egipat posle decenije.

Sisi je ugostio Beneta u egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik na Crvenom moru, gde su razgovarali o "naporima za oživljavanje mirovnog procesa" između Izraelaca i Palestinaca, rekao je portparol egipatskog predsednika Bassam Radi, a prenela agencija Frans pres (AFP) 13. septembra.

Razgovarano je i o bezbednosnoj saradnji dve zemlje, a sastanku su prisustvovali šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel i izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Eial Holata, rekao je Radi.

Egipat je posredovao u postizanju primirja u Gazi, nakon poslednjeg 11-dnevnog sukoba Izraela sa Hamasom u maju ove godine. To je Egiptu, kako piše Rojters, omogućilo da ponovo potvrdi svoju diplomatsku ulogu u regionu, nakon sporazuma četiri arapske države o normalizaciji odnosa sa Izraelom 2020. godine.

Rojters podseća i da je porast prekograničnog nasilja krajem avgusta testirao krhko primirje Izraela i Hamasa.

Premijer Izraela nije bio u Egiptu od januara 2011. godine, kada se tadašnji predsednik Hosni Mubarak sastao sa Benjaminom Netanjahuom, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i državnom sekretarkom Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton.

Egipat je 1979. godine postao prva arapska zemlja koja je postigla mirovni sporazum s Izraelom.

XS
SM
MD
LG