Dostupni linkovi

Zbog izraelskog napada letovi iz Damaska suspendovani do daljnjeg


Međunarodni aerodrom u Damasku je pretrpeo "značajnu" štetu na infrastrukturi i glavna pista je neupotrebljiva do daljeg, saopšteno je iz nadležnog ministarstva Sirije
Međunarodni aerodrom u Damasku je pretrpeo "značajnu" štetu na infrastrukturi i glavna pista je neupotrebljiva do daljeg, saopšteno je iz nadležnog ministarstva Sirije

U izraelskom napadu iz vazduha na međunarodni aerodrom Damask pričinjena je "značajna" šteta infrastrukturi i glavna pista je neupotrebljiva do daljeg, saopšteno je u subotu, 11. juna iz nadležnog ministarstva Sirije.

Saopštenje Ministarstva transporta je prvo u kojem se detaljno navodi obim štete pričinjene u napadu dan ranije.

Sirijski mediji su objavili da je ta zemlja suspendovala sve letove i ministarstvo je potvrdilo da je to učinjeno jer je "neka tehnička oprema prestala da funkcioniše", prenosi agencija Asošijejted pres (AP).

Izraelska vojska je odbila da komentariše napad, a u sirijskom saopštenju se navodi da je pista oštećena "na nekoliko mesta" i da je u napadu takođe pogođen drugi terminal.

"Kao posledica tih oštećenja dolazeći i odlazeći letovi su suspendovani do daljeg", navedeno je u saopštenju.

Aerodrom se nalazi južno od glavnog grada Damaska gde su aktivni pripadnici proiranskih milicija i gde se nalaze skladišta oružja, kako tvrde sirijski opozicioni aktivisti.

Osuda Rusije

Rusija je oštro kritikovala Izrael posle napada pred zoru u petak na aerodrom u Damasku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u petak uveče osudilo, kako je saopštilo, "opaku praksu" izraelskih napada na civilnu infrastrukturu za koje je rečeno da su provokativni i da predstavljaju "kršenje osnovnih normi međunarodnog prava".

Izraelski mediji navode da je kritika bila neuobičajeno oštra.

Izrael godinama napada to područje, a prethodni napad izveden je 21. maja, kada je izbio požar kraj aerodroma i kada su odložena dva leta. Bio je to prvi put da je udar iz vazduha prouzrokovao štetu zbog koje su suspendovani letovi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opoziciona organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda rat u Siriji, saopštila je u petak da su u izraelskom napadu pogođena tri skladišta oružja proiranskih milicija na aerodromu, te da je oštećena severna pista i opservacioni toranj.

Opservatorija je navela da je severna pista bila jedina operativna posle izraelskih napada prošle godine koji su teško oštetili drugu, južnu pistu.

Izrael je stotinu puta napao ciljeve u Siriji tokom godina, ali retko diskutuje o tome i preuzima odgovornost za takve operacije, navodi AP.

Ta zemlja, međutim, ne krije da su joj meta libanski proiranski Hezbolah koji se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada i isporuke oružja namenjene milicijama.

U saopštenju Ministarstva transporta Sirije je navedeno da zaposleni u civilnoj avijaciji i specijalizovane jedinice uklanjaju ruševine i popravljaju štetu i da će se letovi nastaviti čim bezbednost bude osigurana.

XS
SM
MD
LG