Dostupni linkovi

Usaglašene izmjene zakona o električnoj energiji Federacije BiH


Zakonske izmjene se dešavaju nakon najava da će u FBiH doći do povećanja cijene struje industrijskim potrošačima (ilustrativna fotografija)
Zakonske izmjene se dešavaju nakon najava da će u FBiH doći do povećanja cijene struje industrijskim potrošačima (ilustrativna fotografija)

Delegati Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usaglasili su na sjednici 30. decembra prijedlog zakona o dopuni zakona o električnoj energiji, koji je dan ranije usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Usvojenim izmjenama predviđeno je da Vlada ovog entiteta mora ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima ako na širem tržištu električne energije cijene budu rasle za više od 20 odsto.

Na sjednici je za ovaj zakon glasalo 77 delegata, jedan je bio protiv i jedan uzdržan.

U obrazloženju je navedeno da izmjene Zakona omogućavaju Vladi FBiH da ograniči rast cijena električne energije u tom entitetu kako bi se izbjegli poremećaji u privredi i osigurala stabilnost privrede zbog naglog porasta cijena električne energije.

Tekst izmjena Zakona o električnoj energiji, usvojen je i 22. decembra u Predstavničkom domu FBiH, ali nije mogao stupiti na snagu, jer je u Domu naroda usvojen i dodatni amandman.

Zbog toga je Predstavnički dom morao još jednom da se sastane te izjasni o novoj varijanti s amandmanom iz Doma naroda.

Amandman se upravo odnosi na ograničenje cijena ako one budu na tržištu rasle za više od 20 odsto.

Elmedin Konaković, jedan od delegata koji je predložio amandman i predsjednik partije Naroda i pravde, na svom facebook profilu objavio je kako struja za privredne subjekte neće poskupiti za više od 20 procenata.

„Vlada FBiH u slučaju drastičnih poskupljenja mora ograničiti poskupljenje na maksimalno 20%“, napisao je Konaković.

Usvajanje izmjena Zakona o električnoj energiji dešava se nakon najava da će u FBiH doći do povećanja cijene struje industrijskim potrošačima i za više od 100 odsto, zbog čega su neke fabrike najavile i zatvaranje.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, početkom novembra je obrazložio da je Elektroprivreda BiH tad predložila “stepenasti model tržišnog snabdijevanja”.

“Za one koji troše 0-1 gigavatsati planirano je povećanje (cijene struje) 9,99 posto, od 1-10 gigavatsati potrošnje povećanje od 30 posto i preko 10 gigawatsati da bude na 'tržišnom modelu', kazao je Džindić na konferenciji za medije nakon tematske sjednice Vlade Federacije BiH o cijeni struje održane 4. novembra.

Primjerice, manje fabrike troše ispod 10 gigavata, zbog čega će im poskupljenje biti manje, dok će velikim kompanijama, poput zeničke željezare, koje troše više od 10 gigavata, poskupljenje biti više od 100 odsto.

Najavi poskupljenja struje su prethodili višesedmični pregovori Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH, s jedne strane, i Udruženja poslodavaca FBiH s druge strane.

Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH su poskupljenje struje pravdale cijenom struje na budimpeštanskoj berzi, te potpisanim međunarodnim ugovorima i lokalnim zakonima.

Na području Bosne i Hercegovine posluju tri elektroprivrede – Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda HZ Herceg Bosne.

Poskupljenje električne energije za privredu je najavljeno od 1. januara 2022. godine i u drugom entitetu, Republici Srpskoj (RS).

Vlada RS saopštila je 22. decembra da se cijena za potrošače iz kategorije industrije koriguje na iznos od 53 evra po megavat času.

Iz Vlade, međutim, nije saopšteno o kom procentu poskupljenja se radi. Iz Unije poslodavaca RS su naveli da trenutna prosječna cijena električne energije za industriju u RS iznosi 38 evra po megavat času.

XS
SM
MD
LG