Dostupni linkovi

Izložba "Počeci rokenrola u Beogradu" kao čuvar uspomena



(Fotogalerija: Počeci rokerola u Beogradu)


Nebojša Grabež

Sudeći po angažmanu pojedinih muzičara i prvim rekacijama na izložbu "Počeci rokenrola u Beogradu" na kojoj su u Kući kralja Petra predstavljene brojne fotografije, ploče, plakati i instrumenti iz šezdesetih godina, Beograd bi uskoro mogao da dobije i svoj “Muzej rokenrola”.

Izložba koja će biti otvorena do 30. aprila, priređena je u trenutku kad se navršava pola veka od kako su legendarne "Siluete" svirale na prvoj igranci u Beogradu.


(YouTube video: Pesma grupe Siluete "Uhvati vetar")

Osim prvog nastupa “Silueta”, postoji još nekoliko jakih razloga koji su naveli organizatore da podsete Beograd na početke njegovog rokenrola, od kojih posebno ističu 45-u godišnjicu prve gitarijade na Beogradskom sajmu i otvaranja Doma omladine, kultnog prostora u kojem se stvarao ovaj muzički žanr na ovim prostorima.

Za prikaz početaka rokenrola u Beogradu, Zoran Simjanović, jedan od osnivača kultnih grupa “Siluete” i “Elipse”, priložio je svoje orgulje "Elka" i električnu gitaru koju je ‘61. godine ručno pravio sa Ilijom Ikom Stanićem.

“Ja sam napravio jedan spotić sa prvim snimkom “Silueta” i jedinim koji je ostao živ, kao i sa nekim slikama tog vremena, tako da publika može da vidi i te neke stare snimke. Tu ima raznih pojačala, gramofona, radija i raznih nekih stvari. Recimo, ima prsten Zorana Miščevića (pevač “Silueta”), pa ima neki njegov kaput sa resicama…, i tako, neke stvarno intersantne stvari”, navodi Simjanović.

Izložena je i bas gitara člana "Crnih bisera" Vlade Jankovića-Džeta iz ‘67., pojačalo braće Jelić iz "Yu grupe", dok su prethodno bili u "Albatrosima", kao i sitar koji je u grupi "Porodična manufaktura crnog hleba", i u mjuziklu "Kosa", koristio kasnije poznati ilustrator Jugoslav Vlahović.

Muzički virus

Bilo je tu eksponata koji su, čak, i za predstavnike tadašnje muzičke scene bile novost.

“Meni je bio najinteresantniji taj prvi deo, kada su se pojavljivali bendovi o kojima sam tada samo čitao u novinama. Ja sam onda bio u Sarajevu i studirao muziku, tako da sam prvi put video ko su bili ti ljudi, kako su izgledali, kakav stil su gajili…U svakom slučaju, to je sjajno za ove mlade ljude, a za ove starije. Da se podsete šta je bilo, i kako je to bilo”, kaže Kornelije Kovač, lider “Korni grupe” i član legendarnih “Indexa”.

Najbolji čuvar uspomena na to vreme bio bi muzej rokenrola, što je i končan cilj autora i organizatora ove izložbe.

“U to vreme u Beogradu je bilo 500 grupa. Bilo bi dobro ako bismo uspeli da, bar, delić tog vremena i te atmosfere prenesemo na današnje mlade. Mi matori se sećamo tog vremena sa nostalgijom i sećamo se kako je bilo lepo“,
rekao je Duško Antonić.

Kako to vreme danas vide Zoran Simjanović i Kornelije Kovač?
Kovač: U to vreme u svima nama je postojao jedan dodatan elan da se nešto novo radi. Sa malim sredstvima, slabim instrumentima, a bilo je toliko toga novog u svetu što je moglo da se čuje, sluša i uči od drugih.

“Pre pedeset godina su postale “Siluete”, a odmah posle nas su nastale “Iskre”. One su prve nastupile na televiziji, tako da smo bili užasno ljubomorni. Ali smo zato mi ’62. bili na koncertu Đorđa Marjanovića i napravili čudo od vrištanja i publike. Tako da smo mi bili prvi u Domu sindikata, recimo. Onda su “Iskre” snimile prvu ploču sa Ivankom Pavlović. Kažu da je prodata u 100 hiljada primeraka. A sve se to dešava u vreme kada je to i u ostaloj Evropi bio početak.” , kaže Simjanović.

“U to vreme u svima nama je postojao jedan dodatan elan da se nešto novo radi. Sa malim sredstvima, slabim instrumentima, a bilo je toliko toga novog u svetu što je moglo da se čuje, sluša i uči od drugih, pogotovo pojavom “Bitlsa” i "Rolingstonsa". Sloboda stvaranja, sloboda izvođenja, sloboda ponašanja…, to je sve bio jedan neverovatno veliki pokret. U celom svetu. Svuda su nicali bendovi kao pečurke. To je bio kao neki muzički virus koji su par tih grupa, ili muzičara, bacili u svetsku orbitu”, priseća se Kovač.
XS
SM
MD
LG