Dostupni linkovi

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu otvorena je izložba "Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici". Osim prezenitacije izuzetne i jedistvene kulturne vrijednosti koju stećci imaju, želi se dodatno informisati javnost u smislu nominacije za upis na UNESCO listu svjetske kulturne baštine.

Stećci su dio zajedničke tradicije i kulture naroda koji žive u četiri države - Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

"Ako pogledate kulturnu kartu Evrope srednjeg vijeka, vi ćete vidjeti da prostor Bosne, kao srednjovijekovne države i rubne teritorije Srbije, Hrvatske i Crne Gore imaju 70.000 stećaka", kaže prof. Dubravko Lovrenović, kooridnator za izradu Nominacionog fajla.

Da li će zbog toga stećci biti uvršteni na UNESCO listu svjetske kulturne baštine biće poznato nakon zasjedanja Komiteta u Istanbulu, sljedećeg mjeseca.

"Značaj stećaka je izuzetno veliki. Kao prvo, UNESCO ne bi podržao ovaj projekat od samog početka da se nije uvidio njihov značaj, a naročito saradnju ove četiri države u ovom projektu, koji promoviše zajedničku baštinu. Koja će biti odluka, ja to ne mogu reći, a ne smijem je ni komentarisati prije zasjedanja Komiteta u Istanbulu, sljedećeg mjeseca", kaže šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija i Crna Gora predale su Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a zajedničku nominaciju stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne baštine, još prije šest godina. Za nominaciju stećaka trebalo je prikupiti složenu i obimnu dokumenataciju iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa.

"Jedna gruba računica pokazuje da je to iznos od 350.000 tona klesanog kamena. Zamislimo i danas u ovakvim, tehničkim i materijalnim okolnostima, šta znači isklesati toliku količinu kamena. I treba istaći da samo jedno područje unutar srednjovjekovne Evrope posjeduje takvo kulturno dobro", istakao je profesor Dubravko Lovrenović.

Značaj je veliki, ne samo zbog stećaka, već i zbog saradnje četiri zemlje.

"Prije šest godina to je bio prvi zajednički projekat zemalja regiona", istakao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Ukoliko stećci budu uvršteni na UNESCO listu svjetske kulturne baštine, to osim priznanja, znači i obavezu za sve četiri zemlje.

Za Bosnu I Hercegovinu konkretno to znači brigu i održavanje 22 nekropole na bh. teritoriji, u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG