Dostupni linkovi

Izložba fotografija u Novom Sadu: 'Priče o besmislu' Hrvoja Polana


Foto priče sa ratom zahvaćenih podrčuja hrvatskog fotografa Hrvoja Polana gostuju u novosadskom „Studiju M“. Slike govore o besmislenoj agresiji koja uništava ljudske živote.

Irak, Gaza, Istočna obala, Balkan – mesta koja beleže ratove i izbegličke krize. Objektiv hrvatskog ratnog fotoreprotera Hrvoja Polana već dvadeset godina beleži događaje po svetu. Za ovu izložbu nazvanu "Priče o besmislu" izabrao je 44 crno bele dokumentarne fotografije. Kako on kaže svaka slika je na neki način strašna, ali to je i bio njegov cilj.

„Slike su uznemirujuće, ali stvarnost oko nas je uznemirujuća tako da su slike samo medij prenošenja te situacije. Vi sami zaključite koja je to poruka, ja mislim da je empatija“, rekao je autor.

Reditelj Želimir Žilnik na otvaranju izložbe je istakao da iako su nakon pada Berlinskog zida svi mislili da nas čeka jedan lepši svet, sada vidimo da je on sve dramatičniji i opasniji. Svaka nesreća koja je zabeležena na fotografijama usađuje osećaj propasti i gneva u one koji su njeni učesnici.

„O tome treba da razmišljaju oni koji vode i vojske i politiku, a koji su nažalost, i to znamo i na osnovu naših primera, ta elita odabrana od najgorih u sopstvenim etničkim grupama. I to je naša nesreća“, istakao je Žilnik.

Sa tribine nakon izložbe, foto: Norbert Šinković
Sa tribine nakon izložbe, foto: Norbert Šinković

Nakon izložbe u okviru tribine „Najznačanije NE“, govorilo se i o aktulenoj izbegličkoj krizi i ratovima. Kolumnista Teofil Pančić je istakao da je ljudska patnja u Srbiji zloupotrebljena.

„Nema te stvari, pa čak iako su u pitanju tako ozbiljne ljudske nesreće i tragedije globalnog nivoa, koju naši palanački politikanti neće iskoristiti za jednu vrstu mizernog performansa koji zapravo treba njimma da diže spomenike i da im služi za nekakvu reklamu na nekom unutrašnjem pa i spoljnopolitičkom planu, što ja donekle mogu i da razumem, ali ne na ovakav neukusan način“, naglasio je Pančić.

Novinarka Branka Opranović je podsetila prisutne da kolone izbeglica su viđene i u Srbiji za vreme devdesetih. Oni nisu pristali da budu ubijeni zarad politike.

„Izbeglice i migranti koji su sada u kolonama su zapravo dezerteri. Dan njih nije, da nema njihovog dezerterstva ja mislim da bi bilo znatno više ubijanja u tim zemljama odakle oni dolaze. I o tome treba razmišljati kada postavljate pitanje zašto toliko muškaraca među izbeglicama“, rekla je ona.

Izložbu Hrvoja Polana organizovali su Vojvođanski građanski centar i Radio-televizija Vojvodine.

XS
SM
MD
LG